Излачување: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
→‎Органи за излачување кај безрбетници: Правописна исправка, replaced: стопал → стапал
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎Органи за излачување кај рбетниците: Јазична исправка, replaced: лечуги → лекачи
с →‎Органи за излачување кај безрбетници: Правописна исправка, replaced: стопал → стапал
Ред 7:
*Кај [[прстенести црви]] излачувањето се врши преку мали парни цевчиња со отвори од страната на телото. Овие цевчиња се наречени [[левкасти цевчиња]] ([[малпигиеви]]). Цевчињата на почетниот дел се проширени и имаат трепки. Трепките ја тераат водата и штетните материи да влегуваат во цевчето, бидејќи треперат навнатре.
*Кај [[членконоги]]те во телесната празнина (мешето) има систем од цевки за излачување, наречени [[малпигиеви садови]]. Преку [[малпигиевите цевчиња]] [[мочта]] се влева во задното црево и заедно со [[измет]]от се исфрла надвор.
*[[Мекотели]]те имаат органи за излачување - [[бубрези]]. [[Бубрези]]те се изградени од каналчиња кои на почетниот дел се проширени во вид на инка со трепки. Сите каналчињата завршуваат со еден заеднички отвор кој се наоѓа меѓу стопалотостапалото и трупот.
 
== Органи за излачување кај рбетниците ==