Разлика помеѓу преработките на „Руски загар (расказ)“

ситна поправка
(ситна поправка)
(ситна поправка)
'''Руски„Руски загарзагар“''' е([[српски]]: ''Руски хрт'') — [[расказ]] одна српскиот писател [[Милорад Павиќ]]. Првобитно, расказот е објавен во [[1979]] година, како дел од истоимената збирка, додека на [[македонски јазик]] е објавен во [[2011]] година, од издавачката куќа „[[Темплум]]“, како дел од збирката „[[Пат околу светот во 20 раскази]]“. Преводот на македонски јазик го извршил [[Живко Гроздановски]].
 
== Содржина ==
ДСудијата, д-р Стеван МихајловиќМихаиловиќ умрел во [[Сомбор]], во [[1922]] година, под чудни околности. Откако го напуштила неговата втора жена, тој купил руски [[загар]]. Кога кучката пораснала, тој добил луле како подарок од некој непознат [[човек]]. Воден од некое претчувство дека работата нема да заврши на добро, тој избегал во [[Будимпешта]], но таму, во една слаткарница му пристапил непознат човек - Еуген Дожа, кој од лулето извадил [[дијамантбрилијант]] и му го понудил на д-р МихајловиќМихаиловиќ, кој ги собрал потребните [[пари]] и го купил дијамантотскапоцениот камен. По седум дена, Дожа му испратил второ луле, а д-р МихајловиќМихаиловиќ избегал во [[Виена]], но таму повторно го сретнал Дожа, кој му покажал два дијамантаблагородни камена (машки и женски), од кои само еден бил за продажба. Тогаш, тој се вратил во Сомбор и го распродал целиот имот (заедно со рускиот загар), аи го купил и вториот камен. Потоа, од двата дијамантикамена порачал да се направат обетки, со намера да ѝ ги подари на некоја жена. Но, тогаш, д-р Михаиловиќ видел дека таа го има третиот дијамантбрилијант, оној кој Дожа не сакал да му го продаде. Од неа го купил третиот дијамант и набргу умрел. На крајот од расказот, нараторот соопштува дека е оженет за Марија Дожа, внука на Еуген.<ref>Владимир Јанковски (уредник), ''Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ'', Темплум, Скопје, 2011, стр. 166-180.</ref> <ref>Milorad Pavić, ''Ruski hrt i nove priče''. Beograd: Književne novine, 1986, стр. 9-16.</ref>
== Наводи ==
{{наводи}}
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Српски раскази]]
[[Категорија: Југословенски раскази]]
[[Категорија:Руски Дела на Милорад Павиќ'рт]]
[[Категорија: Изданија на Темплум]]