Панетиј: Разлика помеѓу преработките

Додадени 186 бајти ,  пред 9 месеци
дополнување
(нова страница)
 
(дополнување)
==Животопис==
[[Податотека:Panaetius Nuremberg Chronicle.jpg|мини|Панетиј, прикажан како средновековен мислител во „Нирбершката хроника“]]
Панетиј бил по потекло од Линд, на островот [[Родос]]. Тој бил најстариот син на Никагора, дорски [[свештеник]]. Неговото семејство уживало висок углед истакнувајќи се во борбите и во [[спорт]]от. Pресудно влијание во неговиот живот имале престојот во [[Стар Рим|Рим]] и познанството со повеќе влијателни Римјани, а особено со [[Гај Лелиј]] и со неговиот пријател [[Публиј Корнелиј Скипион|Публиј Корнелиј Скипион (Скипион Африканецот Помладиот]]. Кога во 146 п.н.е., Скипион заминал на пат на Истокот за да ги испита политичките прилики, Пенетиј му се придружил повеќе од една година тие патувале низ [[Египет]], [[Сирија]], [[Пергам]], [[Стара Грција|Хелада]] и Родос. Подоцна, меѓу [[142 п.н.е.]] и [[140 п.н.е.]], во станот на Скипион, Панетиј се среќавал со историчарот [[Полибиј]], кој се одликувал со оригинални сфаќања за историската нужност од римската власт над тогашниот свет. Панетиј уживал голем углед кај римската [[аристократија]] (на пример, [[Цицерон]] го нарекува ''vel princeps eius, sc. Stoicae disciplinae'' и ''gravissimus Stoicorum'') за која тој и Скипион биле пример на пријателство меѓу државниците и философите. Последните години од животот, Панетиј престојувал делумно во Рим а делумно во Атина, но најпосле се преселил во Атина.<ref>Miloš N. Đurić, „Stoička škola i Marko Aurelije“, во: Marko Aurelij, ''Samom sebi''. Beograd: Dereta, 2004, стр. 9-17.</ref>
 
==Творештво==
Панетиј бил најистакнатиот ученик на [[Антипатар од Тарс]] (кого го наследил како схоларх) и со него почнува средниот период на стоичката школа. Освен Антипатар, Панетиј ги слушал во [[Пергам]] предавањата на [[Кратет]] од Мал, а подоцна во [[Атина]] го слушал [[Диоген]]. Притоа, освен списите на стоичката школа, тој ги познавал и другите философски учења така што [[Цицерон]] за него напишал: „Semper habuit in ore Platonem, Aristotelem, Xenocraten, Theophrastum, Dicaearchum, ut ipsius scripta declarant“ (''De fin''. IV 28, 79). Во Рим, заедно со неговиот соработник [[Гај Блосиј]], Панетиј го раширил стоицизмот. Во последните години од животот, Панетиј се вратил во Атина каде му помагал на остарениот Антипатар во наставата, а по неговата смрт станал управник на стоичката школа. Најважното дело на Панетиј било „За она што доликува“ (πерί τού καυήκοντος) во кое, според Цицерон, „sine controversia de oficiis accuratissime disputavit“ (''De off''. III 2, 7) и кое Цицерон слободно го преработил во првата и втората глава од своето дело „[[За должностите (Цицерон)|За должностите]]“. Други поважни дела на Панетиј биле: „За евтимијата“, „За философските правци“, „За промислата“ и „За Сократ и сократовците“. Фрагментите од делата на Панетиј ги објавил H. N. Fowler во 1885 година. Исто така, тојПанетиј оставил поголем број ученици и следбеници, меѓукако: коиКвинт Мукиј Скевола, Г. Фаниј, П. Рутилиј Руф, Л. Елиј, М. Вигелиј, Сп. Мумиј, Секст Помпеј, Л. Лукилиј Балбо, Мнесахр од Атина, Хекатон од Родос, Дардан од Атина, Дионисиј од Кирена, а најпознат емеѓу нив бил [[Посидониј |Посидониј]] (135 п.н.е. - 51 п.н.е.), кој ја основал познатата стоичка школа на [[Родос]] во која учеле многу познати Римјани ([[Помпеј]], Цицерон итн.).<ref>Miloš N. Đurić, „Stoička škola i Marko Aurelije“, во: Marko Aurelij, ''Samom sebi''. Beograd: Dereta, 2004, стр. 9-17.</ref>
 
==Литература==
* H. N. Fowler, ''Panaetii et Hecatonis librorum fragmenta'', Bonnae, 1885, Diss.
 
== Наводи ==
а пресудно влијание во неговиот живот имале престојот во [[Стар Рим|Рим]] и познанството со повеќе влијателни Римјани. Во Рим, заедно со неговиот соработник [[Гај Блосиј]], Панетиј го раширил стоицизмот, а тој уживал голем углед кај римската [[аристократија]] (на пример, [[Цицерон]] го нарекува ''vel princeps eius, sc. Stoicae disciplinae'' и ''gravissimus Stoicorum''). Во последните години од животот, Панетиј се вратил во Атина каде му помагал на Антипатар во наставата, а по неговата смрт станал управник на стоичката школа. Најважното дело на Панетиј било „За она што доликува“ кое Цицерон слободно го преработил во своето дело „[[За должностите (Цицерон)|За должностите]]“. Други поважни дела на Панетиј биле: „За евтимијата“, „За философските правци“, „За промислата“ и „За Сократ и сократовците“. Исто така, тој оставил поголем број ученици и следбеници меѓу кои најпознат е [[Посидониј |Посидониј]] (135 п.н.е. - 51 п.н.е.), кој ја основал познатата стоичка школа на [[Родос]] во која учеле многу познати Римјани ([[Помпеј]], Цицерон итн.). Посидониј имал [[Енциклопедија|енциклопедиско]], универзално знаење - тој бил [[државник]], мислител, воспитувач, [[Етнографија|етнограф]] итн. Тој напишал дела од разни области ([[математика]], [[географија]], [[астрономија]], [[физика]], [[историја]] и [[граматика]]), а своите философски погледи ги изложил во делата: „За душата“, „За доблестите“, „За вселената“, „За страстите“, „За гнвот“, „За она што доликува“ итн. По распадот на империјата на [[Александар Македонски]], како важен центра на стоицизмот се истакнал градот [[Тарс]] каде работеле шестмина стоичари, како: Атенодор со прекарот Кордилион и Атенодор, синот на Сандор од Кана, а според некои извори и Хрисип бил од Тарс. Притоа, стоичките философи се интересирале за практичната философија, а тие самите работеле и како државници или советници на државните раководитлеи.
{{наводи}}
 
[[Категорија:Старогрчки филозофи]]