Разлика помеѓу преработките на „Бутан (гас)“

Додадени 74 бајти ,  пред 11 година
уредување
с (Бутан преместена како Бутан (гас): Поради разјаснуавње)
(уредување)
[[Податотека:Butane-2D-Skeletal.svg|right|thumb|Скелетна формула на бутанот.]]
[[Податотека:Butane-3D-space-filling.png|right|thumb|Просторен модел на бутанот.]]
'''Бутанот''', исто така познат и како '''''n''-бутан''', е неразгранетпретставува [[алкан]] со четири [[јаглерод]]ни атоми. Неговата [[хемиска формула]] е CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>3</sub>. ЗборотПостојат ''бутан''два се[[Изомерија|изомери]] користина иова како збирен поим засоединение: ''n''-бутан, заеднокако со својот единствен [[Изомерија|изомер]] -и [[изобутан]] (нарекуванчиј исистемски назив е метилпропан) кој има формула CH(CH<sub>3</sub>)<sub>3</sub>.
 
БутанскитеОва гасовисоединение сее високо запаливизапаливо, безбојнибезбојно, инема безмирисни,мирис и можатпод притисок може лесно да сепремине во [[Втечнување|втечнаттечна]] агрегатна состојва. Името бутан доаѓа од зборовите [[МУЧПХ именување во органската хемија|бут-]] (од [[бутерна киселина]]) и карактеристичната наставка за сите [[алкани]], -ан.
 
<gallery caption="Структурни формули на двата изомериизомера на бутанот">
Image:Butane-2D-Skeletal.svg|''n''-бутан
Image:I-Butane-2D-Skeletal.svg|Изобутан
== Реакции и употреба ==
 
Во услови на изобилство од [[кислород]], бутанот согорува и давадо [[јаглерод диоксид]] и водна пареа;. а когаДоколку кислородот е во ограничени количини, може да сесогори формира идо [[јаглерод моноксид]] и вода.
 
:2 C<sub>4</sub>H<sub>10</sub> + 13 O<sub>2</sub> → 8 CO<sub>2</sub> + 10 H<sub>2</sub>O
:2 CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>3</sub> + 7 O<sub>2</sub> → 2 C<sub>2</sub>H<sub>2</sub>(CO)<sub>2</sub>O + 8 H<sub>2</sub>O
 
''n''-бутанот, како и сите други [[јаглеводород]]и, подлежи на [[Слободен радикал|слободна радикалска]] хлоринација при што се добиваат 1-хлоро и 2-хлоробутани, како и некои други високохлорираниполикохлорирани деривати.
 
БутанскиотБутанот гас(најчесто во смеса со [[пропан]]) се продава во боци како гориво за готвење и кампувањедомаќинството. Кога ќе се помеша со [[пропан]] или други јаглеводороди, тој се нарекува и [[втечнат нафтен гас]] (Liquified petroleum gas, LPG). Тој исто така се употребува и како состојка во [[бензин]]от, во [[Запалка|запалките]] за цигари, како и во [[дезодоранс]]ите како гас за истиснување.
 
Многу чистите форми на бутанот, особено изобутанот, може да се користат како гасови за ладење во [[Ладилник|ладилниците]], со што ги заменуваат многу штетните за [[Озонска обвивка|озонската обвивка]] [[халометан|хлорофлуоро јаглеводороди]]и.
 
[[Категорија:Алкани]]