Разлика помеѓу преработките на „Горска жаба“

Одземен 961 бајт ,  пред 4 месеци
нема опис на уредувањето
! colspan="2" |<div style="text-align: center">[[Conservation status]]</div>
|-
| colspan="2" |<div style="text-align: center">[[File:Status_iucn3.1_LC.svg|врска=|алт=|безрамка]]<br /><br />[[Least Concern]] <small>&nbsp;([[IUCN Red List|IUCN 3.1]])<ref name=":0"><cite class="citation journal cs1" id="CITEREFKaya,_U.Kuzmin,_S.Sparreboom,_M.Ugurtas,_I._H.2009"><span class="cx-segment" data-segmentid="195">Kaya, U.; Kuzmin, S.; Sparreboom, M.; et&nbsp;al. (2009). </span><span class="cx-segment" data-segmentid="196">[https://www.iucnredlist.org/species/58584/11790570 "''Rana dalmatina''"]. </span><span class="cx-segment" data-segmentid="197">''[[The IUCN Red List of Threatened Species]]''. '''2009''': e.</span><span class="cx-segment" data-segmentid="199">T58584A11790570<span class="reference-accessdate">. </span></span><span class="cx-segment" data-segmentid="200"><span class="reference-accessdate">Retrieved <span class="nowrap">18 November</span> 2019</span>.</span></cite></ref></small></div>
|-
! colspan="2" style="min-width:15em; text-align: center; background-color: rgb(235,235,210)" |[[Taxonomy (biology)|Scientific classification]] <span class="plainlinks" style="font-size:smaller; float:right; padding-right:0.4em; margin-left:-3em;">[[File:Red_Pencil_Icon.png|врска=Template:Taxonomy/Rana| edit ]]</span>
 
== Опис ==
Овој вид е дебел со долги екстремитети и шилеста муцка. Возрасните мажи ретко се поголеми од 6,5&nbsp;см, додека женките можат да пораснат до 8&nbsp;цм. Нивната грбна површина е [[Кафеава боја|светло-кафеава]], црвено-кафеава или светло-сиво-кафеава со многу мал контраст. Дамките во форма на триаголник достигнуваат од храмот до тапанчето, кои се [[Кафеава боја|темно кафеави]]. Долната страна на горската жаба е бела без дамки. За време [[Сезонско парење|на сезоната на парење]], мажјаците често стануваат темно кафеави. <ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=https://amphibiaweb.org/species/5016|title=''Rana dalmatina''|publisher=AmphibiaWeb|accessdate=16 April 2021}}</ref>
 
Задните нозе на горските жаби се невообичаено долги, што им овозможува на овој вид да скокне подалеку од другите слични жаби. Познато е дека скокаат до два метра во далечина. Учениците се хоризонтални. Бојата на горната третина на [[Шареница|ирисот]] (над зеницата) е полесна и златна во боја. Тимпанот е со големина на големината на дијаметарот на [[Око|окото]]. [[Жлезда|Лентите на жлездата]] на грбот на жабата не се многу развиени и делумно прекинати.
== Репродукција ==
[[Податотека:RanaDalmatinaSpawn.jpg|мини| Типично фиксирана мреста грутка под вода]]
Повикот е прилично тивок „партал ... партал ... парталав“, и може да трае и до 12 секунди, и речиси звучи како лепливо пиле. Тие исто така, повикуваат под вода, така што повиците може да се слушнат од многу кратко растојание од набудувачите. Мрест трае само неколку дена, и во овој период, мажјаците понекогаш се собираат во големи групи на повици на површината на водата за да привлечат жени. Во [[Средна Европа|Централна Европа]], мреста обично се јавува во првите 20 дена од март, но исто така може да се одложи, во зависност од времето. Групите на мреста се состојат од 450 до 1800 [[Јајце|јајца]] и обично се прицврстени на гранките на дрвјата, [[Корен|корените]] или [[Стебло|стеблата]] на растенијата на длабочина од 5-40 cm. . Затоа, тие ретко тонат на дното. За разлика од ситната жаба ( ''Rana arvalis'' ) и обичната жаба ( ''Rana temporaria'' ), горската жаба не ја става својата мреста во една грутка. Дијаметарот на едно јајце, не сметајќи ја желатинозната школка, е 1.5-2.1mm. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://amphibiaweb.org/species/5016|title=''Rana dalmatina''|publisher=AmphibiaWeb|accessdate=16 April 2021}}<cite classname="citation web cs1" data-ve-ignore="true">[https://amphibiaweb.org/species/5016 1"''Rana dalmatina''"]. </cite></ref>
 
== Живеалиште ==
Горската жаба претпочита лесни [[Листопадни растенија|листопадни]] мешани шуми со обилна вода. Отвореното земјиште околу шумата честопати е населено, сè додека е поврзано со шумата со грмушки. Во суви, топли шуми, овој вид често живее и далеку од водата. Од трите средноевропски видови ''Рана'', оваа жаба најмногу сака топлина и сувост. <refsmall><citeref classname="citation journal cs1" id="CITEREFKaya,_U.Kuzmin,_S.Sparreboom,_M.Ugurtas,_I._H.2009"><span class="cx-segment" data-segmentid="195">Kaya, U.; Kuzmin, S.; Sparreboom, M.; et&nbsp;al. (2009). </span><span class="cx-segment" data-segmentid="196">[https://www.iucnredlist.org/species/58584/11790570 0"''Rana dalmatina''"]. </span><span class="cx-segment" data-segmentid="197">''[[The IUCN Red List of Threatened Species]]''. '''2009''': e.</span><span class="cx-segment" data-segmentid="199">T58584A11790570<span class="reference-accessdate">. </span></span><span class="cx-segment" data-segmentid="200"><span class="reference-accessdate">Retrieved <span class="nowrap">18 November</span> 2019</span>.</span></cite></refsmall>
Видот е широко распространет во Европа, со исклучок на најсеверните делови и Иберискиот Полуостров. Преферира светли, релативно суви листопадни шуми во кои доминира дабот, но исто така ги толерира и шумите од бука, бреза и костен. Таа често се среќава и во крајбрежни шуми, покрај реки и потоци. Горската жаба е главно самрачен или ноќен вид, но некогаш може да се сретне и преку ден. Таа не е поврзана со водните биотопи, освен во сезоната на парење (крај на февруари до април). Се мрести во постојани или полупостојани стоечки води. Горската жаба обично хибернира во вода, многу ретко на земја. Во НПГ, видот е релативно фрекфентен од брегот на езерата до 1600 m, главно во шумскиот појас.<ref>[http://galicica.org.mk/gallery/rana-dalmatina-gorska-zaba// НП Галичица]</ref>