Разлика помеѓу преработките на „Горска жаба“

Додаден 11 бајт ,  пред 4 месеци
(додавање референци и категории)
Видот е широко распространет во Европа, со исклучок на најсеверните делови и Иберискиот Полуостров. Преферира светли, релативно суви листопадни шуми во кои доминира дабот, но исто така ги толерира и шумите од бука, бреза и костен. Таа често се среќава и во крајбрежни шуми, покрај реки и потоци. Горската жаба е главно самрачен или ноќен вид, но некогаш може да се сретне и преку ден. Таа не е поврзана со водните биотопи, освен во сезоната на парење (крај на февруари до април). Се мрести во постојани или полупостојани стоечки води. Горската жаба обично хибернира во вода, многу ретко на земја. Во НПГ, видот е релативно фрекфентен од брегот на езерата до 1600 m, главно во шумскиот појас.<ref>[http://galicica.org.mk/gallery/rana-dalmatina-gorska-zaba// НП Галичица]</ref>
 
== РеференциНаводи ==
{{Наводи}}
 
== Надворешни врски ==