Разлика помеѓу преработките на „Бутан (гас)“

Одземени 10 бајти ,  пред 11 година
с
с (Додаток)
''n''-бутанот, како и сите други [[јаглеводород]]и, подлежи на [[Слободен радикал|слободна радикалска]] хлоринација при што се добиваат 1-хлоро и 2-хлоробутани, како и некои други високохлорирани деривати.
 
Бутанскиот гас се продава во боци како гориво за готвење и кампување. Кога ќе се помеша со [[пропан]] или други јаглеводороди, тој се нарекува и [[втечнат петролејскинафтен гас]] (Liquified petroleum gas, LPG). Тој исто така се употребува и како состојка во [[бензин]]от, во [[Запалка|запалките]] за цигари, како и во [[дезодоранс]]ите.
 
Многу чистите форми на бутанот, особено изобутанот, може да се користат како гасови за ладење во [[Ладилник|ладилниците]], со што ги заменуваат многу штетните за [[Озонска обвивка|озонската обвивка]] [[халометан]]и.