Разлика помеѓу преработките на „Бутан (гас)“

Додадени 47 бајти ,  пред 11 година
с
Мала промена
(Нова)
с (Мала промена)
Бутанските гасови се високо запаливи, безбојни и безмирисни, и можат лесно да се [[Втечнување|втечнат]]. Името бутан доаѓа од зборовите [[МУЧПХ именување во органската хемија|бут-]] (од [[бутерна киселина]]) и карактеристичната наставка за сите алкани, -ан.
 
<gallery caption="StructuresСтруктурни ofформули theна twoдвата isomersизомери ofна butaneбутанот">
Image:Butane-2D-Skeletal.svg|''n''-бутан
Image:I-Butane-2D-Skeletal.svg|Изобутан