Фјодор I (Русија): Разлика помеѓу преработките

Одземени 5.135 бајти ,  пред 1 година
Одбиена последната промена (од Мариче Стојанова 72) и ја поврати преработката 3360716 на KasparBot
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (дополнување== Поврзано ==)
Ознака: Отповикано
(Одбиена последната промена (од Мариче Стојанова 72) и ја поврати преработката 3360716 на KasparBot)
Ознака: Рачно отповикување
 
[[Категорија:Православни монарси]]
[[Категорија:Европски монарси од 16 век]]
 
Детство
Иван IV бил првороден син на тогашниот стар и голем кнез на Москва: Василије III. Во моментот на татковата смрт на 3 ти Декември 1533 г. Иван IV имал само 3 години и титула ,,Голем кнез“. Според татковата посмртна желба, старател во текот на неговите малолетни години останала
неговата мајка Јелена Глинска. Следните пет години, таа успешно владеела со државата и спречила обиди на државен удар, притоа склучила мир со Литванија и предводела економски реформи. Без разлика на тие успеси, умрела 1538 година, според мислењето на многумина како последица од труење,[2][3] како многу мразена поради своето литванско потекло, кое никако не им одговарало на руските националисти.Колку години во тие први пет години на старателство над Иван IV било мирно време, толку тоа потоа станало ноќна мора. Целиот период до полнолетството на Големиот кнез било време на борби за старателската позиција помеѓу господарите на династиите Шујски и Белски. Во таа борба, сите целосно заборавиле на малиот кнез кој живеел запуштено и по свое убедување понижен живот.
 
Младост
Татко му на Фјодор I, бил цар на сите Руси. Фјодор бил третороден син и со ограничени ментални способности никогаш се немало надеж дека некогаш ќе владее. Таа негова династиска неважност послужила 1580 година како награда за Иван IV. на Борис Гудунов за верната служба по што
тогаш било заклучено венчанието на овој ограничен принц и неговата ќерка. Убиството на престолонаследникот Иван 1581 година, таа утешна награда ја претвориле во вистинска, затоа што тогаш Фјодор според законот станал наследник на најстариот преживеан престолонаследник. Во случај на нормална и долготрајна болест, стариот цар можеби ќе ги променел нештата на наследување во корист на малиот принц Димитрија, но тоа не се случило затоа што тој умрел со голема брзина од последица на труење.
 
Цар
Со таквиот развој на настаните малоумниот Фјодор I станал новиот цар, во моментот на татковата смрт 18 ти Март 1854 година. Поради психичка неспособност како и ннезаинтересираноста на новиот цар, власта ја презел неговиот дедо, татко на жена му, Борис Годунов, кој оттогаш ги извршувал сите царски должности. Фјодор I своето слободно време го минел во молитви, посета на цела Русија, на цркви и ѕвона на кои ѕвонел.
 
Иако на дворецот не очекувале дека тој ќе има деца, за чудо се случило раѓањето на неговата ќерка. Нејзината смрт, малку подоцна, која се случила ненадејно во раното детство, царпот не можел да ја поднесе.Никогаш не бил претерано способен или здрав, па почнал забрзано да пропаѓа и да ја очекува сопствената смрт.
Царот Фјодор I умрел со природна смрт на 7ми Јануари 1598 година, а неговиот брат Димитрија наводно паднал на сопствениот нож 15 ти Мај 1591 година, а тој бил последниот машки наследник на Иван I. по што се отворил проблем за наследството за што на крај ќе одлучува парламентот.