Разлика помеѓу преработките на „Шарен дождовник“

Одземени 1.143 бајти ,  пред 4 месеци
нема опис на уредувањето
[[Category:Articles with 'species' microformats]]
 
'''Шарен дождовник''''''Задебелен текст''' (Salamandra salamandra ) е вообичаен вид [[Опашкари|саламандер]] пронајден во [[Европа]] .
 
Тој е црн водозезмец со жолти дамки или ленти во различен степен; некои примероци можат да бидат скоро целосно црни, додека кај други жолтата боја е доминантна. Понекогаш може да се појават и нијанси на црвена и портокалова боја, или замена или мешање со жолта боја според подвидовите. <ref name="Francis">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.biodiversitylibrary.org/name/Salamandra%20salamandra|title=The anatomy of the Salamander|last=Francis, Eric T.B.|year=1934|publisher=Clarendon Press|accessdate=January 12, 2013}}</ref> Оваа светла боја е многу видлива и делува за да ги одврати предаторите со искрено сигнализирање на неговата токсичност ( [[Апосемија|апозематизам]] ) <ref>{{Наведено списание|last=Caspers|first=Barbara A.|date=30 June 2020|title=Developmental costs of yellow colouration in fire salamanders and experiments to test the efficiency of yellow as a warning colouration|journal=Amphibia-Reptilia|volume=41|issue=3|pages=373–385|doi=10.1163/15685381-bja10006|doi-access=free}}</ref> Шарените дождовници можат да имаат многу долг животен век; еден примерок живеел повеќе од 50 години во Музејот Кениг, германски музеј за природна историја.
 
== Живеалиште, однесување и диета ==
Шарените дождовници живеат во [[Средна Европа|шумите во централна Европа]] и се почести во ридските области. Тие претпочитаат [[Листопадни растенија|листопадни]] шуми бидејќи сакаат да се кријат во паднати лисја и околу [[Мов|мовливи]] стебла на дрвјата. Потребни им се мали потоци или езерца со чиста вода во нивното [[Живеалиште (екологија)|живеалиште]] за развој на ларвите. Без разлика дали се на копно или во вода, шарените дождовници се незабележителни. Тие поминуваат голем дел од своето време скриени под дрво или други предмети. Активни се навечер и навечер, но во дождливи денови се активни и преку ден. <ref name="Tanner">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.biodiversitylibrary.org/page/7910875|title=Salamander|last=Tanner, Vasco M.|last2=Wood, Stephen L.|year=1958|work=The Great Basin Naturalist|publisher=Brigham Young University|pages=97ff|accessdate=January 12, 2013}}</ref>
 
Исхраната на шарените дождовници се состои од разни [[инсекти]], пајаци, дождовни црви и голтки, но тие повремено јадат и млади [[Жаба|жаби]] . Во заробеништво, тие јадат штурци, обновени црви, восочни црви и ларви од свилени буби. Малиот плен ќе биде фатен во опсегот на [[Ралник|забите од вомерин]] или од задната половина на јазикот, на кој се придржува пленот. Тешки се околу 40 грама. Шарениот дождовник е еден од најголемите европски дождовници <ref>[https://sossalamander.nl/facts/infected-species/fire-salamander Fire salamander]. sossalamander.nl</ref> и може да порасне на 15-25 cm долгжина. <ref>{{Наведена книга|title=Newts and Salamanders of Europe|last=Griffiths, R|publisher=[[Academic Press]]|year=1996|location=London}}</ref>
 
== Репродукција ==
Во заробеништво, женките може да ја задржат спермата долгорочно и подоцна да ја користат зачуваната сперма за да создадат друга спојка. Ова однесување не е забележано во дивината, веројатно се должи на можноста за добивање свежа сперма и деградација на складираната сперма. <ref name="steinfartz">{{Наведено списание|last=Steinfartz|first=S.|last2=Stemshorn|first2=K.|last3=Kuesters|first3=D.|last4=Tautz|first4=D.|date=30 November 2005|title=Patterns of multiple paternity within and between annual reproduction cycles of the fire salamander (Salamandra salamandra) under natural conditions|journal=Journal of Zoology|volume=268|issue=1|pages=1–8|doi=10.1111/j.1469-7998.2005.00001.x}}</ref>
Males and females look very similar except during the breeding season when the most conspicuous difference is a swollen gland around the male's vent. This gland produces the spermatophore, which carries a sperm packet at its tip. The courtship happens on land. After the male becomes aware of a potential mate, he confronts her and blocks her path. The male rubs her with his chin to express his interest in mating, then crawls beneath her and grasps her front limbs with his own in amplexus. He deposits a spermatophore on the ground, then attempts to lower the female's [[Клоака|cloaca]] into contact with it. If successful, the female draws the sperm packet in and her eggs are fertilized internally. The eggs develop internally and the female deposits the larvae into a body of water just as they hatch. In some subspecies, the larvae continue to develop within the female until she gives birth to fully formed metamorphs. Breeding has not been observed in neotenic fire salamanders.
 
Во заробеништво, женките може да ја задржат спермата долгорочно и подоцна да ја користат зачуваната сперма за да создадат друга спојка. Ова однесување не е забележано во дивината, веројатно се должи на можноста за добивање свежа сперма и деградација на складираната сперма. <ref name="steinfartz">{{Наведено списание|last=Steinfartz|first=S.|last2=Stemshorn|first2=K.|last3=Kuesters|first3=D.|last4=Tautz|first4=D.|date=30 November 2005|title=Patterns of multiple paternity within and between annual reproduction cycles of the fire salamander (Salamandra salamandra) under natural conditions|journal=Journal of Zoology|volume=268|issue=1|pages=1–8|doi=10.1111/j.1469-7998.2005.00001.x}}</ref>
 
== Токсичност ==
== Дистрибуција ==
[[File:Feuersalamander.ogg|мини|Шарен дождовник во Австрија]]
Шарените дождовници се наоѓаат во поголемиот дел од јужна и централна Европа. Најчесто се наоѓаат на надморска височина помеѓу 250 m и 1000 m, само ретко подолу (во Северна Германија спорадично се спушта на 25 m ). Сепак, на Балканот или Шпанија тие најчесто се наоѓаат и на поголема надморска височина.
 
== Подвидови ==
Некои поранешни подвидови неодамна беа признати како видови од генетски причини.
 
* <nowiki><i id="mwfA">S. algira Bedriaga</i></nowiki>, 1883 година - африкански оган саламандер
* <nowiki><i id="mwfw">S. corsica</i></nowiki> Savi, 1838 година - корзикански оган саламандер
* <nowiki><i id="mwgg">S. infraimmaculata</i></nowiki> Martens, 1885 година - близу источен оган саламандер (arouss al ayn)
* ''S. longirostris'' Joger & Steinfartz, 1994 година - јужен ибериски оган саламандер