ГНУ-ова општа јавна лиценца: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 10 месеци
с
Правописна исправка, replaced: било каков → каков било, Било каков → Каков било
с (→‎Одредби и услови за умножување, разделба и промена: Јазична исправка, replaced: допринос → придонес)
с (Правописна исправка, replaced: било каков → каков било, Било каков → Каков било)
Понатаму, поради нашата заштита и заштитата на секој автор, ние сакаме да се осигураме дека секој разбрира дека нема гаранција за оваа слободна програмска опрема. Ако програмската опрема биде изменета од друг и, така изменета, биде проследена, ние сакаме примателите да знаат дека тоа што го имаат не е оригиналот и со тоа било какви проблеми внесени од страна на други да не се огледаат на угледот на оригиналните автори.
 
Конечно, било којслободна програмска опрема е под постојана закана на патенти за програмска опрема. Ние сакаме да ја избегнеме опасноста дека тие што вршат редистрибуција на еден слободен програм, поединечно би добиле патентна лиценца и на тој начин таа програмска опрема да влезе во приватна сопственост. За да спречиме ваков случај, разјаснивме дека било каков било патент мора да биде лиценциран за слободна употреба на сите или воопшто да не биде лиценциран.
 
Следат прецизните одредби за умножување, разделување и менување.
Ако дистрибуирањето на извршниот или објектниот код се прави со понуда на пристап на еден примерок на одредено место, тогаш понудата на истоветниот изворен код од истото место ќе се зема предвид како дистрибуција на изворниот код, иако трети лица не се под принуда да го умножуваат изворот заедно со објекниот код.
 
'''4.''' Вие не смеете да ја умножувате, менувате или подлиценцирате Програмата освен како што е изричито одредено во оваа лиценца. БилоКаков каковбило обид на друг начин да се умножува, дистрибуира или менува Програмата не е правосилен и автоматски ќе ги поништи Вашите права кон оваа лиценца. Меѓутоа, на лицата што добиле примероци, или права, од Вас под ова лиценца, нивните лиценци нема да им бидат поништени доколку тие лица ги почитуваат одредбите во целост.
 
'''5.''' Вие не сте обврзани да ја прифатите оваа лиценца, бидејќи не сте ја потпишале. Меѓутоа, ништо друго не ви дава право да ја менувате и дистрибуирате Програмата или творби врз нејзина основа. Тие чинови се забранети со закон ако Вие не ја прифатите оваа лиценца. Во таа смисла, со менување или дистрибуирање на Програмата (или било која творба врз нејзина основа), Вие го потврдувате Вашето прифаќање на оваа Лиценца да го чините тоа кон нејзе, и сите нејзини одредби и услови за умножување, дистрибуирање и менување на Програмата или творби врз нејзина основа.