Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додадени 2 бајти ,  пред 2 месеци
с
→‎top: Јазична исправка, replaced: подржув → поддржув
с (→‎Френеловиот коефициент на влечење: Јазична исправка, replaced: во предвид → предвид)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: подржув → поддржув)
 
'''Физоов опит''' - изведен од [[Иполит Физо]] во 1851 за да ги измери релативните брзини на светлината во подвижна вода. Физо користел специјален интерферометарски аранжман за да го измериефектот на движењето на средината врз брзината на светлината.
 
Според теориите кое преовладувале во тоа време, светлината која патува преку подвижна средина ќе биде влечена заедно со средината, така што измерената брзина на светлината ќе биде збирот на нејзината брзина во средината плус брзината ан средината. Физо исто така забележил влечечки ефект, но големината на ефектот што го забележал бил далеку помал од очекуваниот. Неговите резултати навидум ја подржувааподдржуваа етер хипотезата на Фреснел, ситуација која била загрижувачка за повеќето физичари. Оттогаш, повеќе од пола век поминал пред да се најде задоволувачко објаснување за неочекуваните резултати од Физовиот опит со појавата на  [[Специјална теорија за релативноста|специјалната теорија на релативноста]] на [[Алберт Ајнштајн]].  Ајнштајн подоцна ја посочил важноста на опитот.
 
Покрај тоа што е наведен како Физов опит, , Физо бил активел експериментатор кој има извршено широк спектар на различни опити со мерење на брзината на светлината во различни ситуации..