Објектно-ориентирано програмирање: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Јазична исправка, replaced: подржув → поддржув
с (Правописна исправка, replaced: 0ти → 0-ти)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: подржув → поддржув)
{{Внимание}}
 
'''Објектно-ориентираното програмирање''' е програмска парадигма која што користи “објекти“ – структури на податоци составени од datafields и методи – и нивната интеракција за дизајнирање на апликации и компјутерски програми. Техниките на програмирање можат да вклучуваат и карактеристики како што се криење на информации, податочна абстракција, encapsulation, модуларност, полиморфизам и наследување. ООП не беше често користен во развојот на апликации со до 1990те. Многу од модерните програмски јазици сега подржуваатподдржуваат ООП.
 
== Краток преглед ==