Разлика помеѓу преработките на „Касиопеја (соѕвездие)“

+шаблон
с (Касиопеја преместена како Касиопеја (соѕвездие): оваа статија повеќе е за соѕвездието отколку за ѕвездата)
(+шаблон)
{{внимание}}
 
{{Infobox Constellation|
name = Cassiopeia |
abbreviation = Cas |
genitive = Cassiopeiae |
symbology = the Seated [[queen regnant|Queen]] |
RA = 1 |
dec= +60 |
areatotal = 598 |
arearank = 25th |
numbermainstars = 5 |
numberbfstars = 53 |
numberstarsplanets = 1 |
numberbrightstars = 5 |
numbernearbystars = 3 |
brighteststarname = [[Alpha Cassiopeiae|α Cas]] (Schedar) |
starmagnitude = 2.23 |
neareststarname = [[Eta Cassiopeiae|η Cas]] (Achird) |
stardistance = 19.4 |
numbermessierobjects = 2 |
meteorshowers = [[Perseids]] |
bordering = [[Camelopardalis]]<br />[[Cepheus (constellation)|Cepheus]]<br /> [[Lacerta]]<br /> [[Andromeda (constellation)|Andromeda]]<br /> [[Perseus (constellation)|Perseus]] |
latmax = 90 |
latmin = 20 |
month = November |
notes=[[Image:ConstellationCassiopeia.jpg|thumb|300px|Photographed Oct. 1st, 2004 from near N41° W73° by Randal J.]]}}
 
 
Доколку го најдеме на небото соѕвездието Голема Мечка, а потоа и познатата ѕвезда Северница и ако погледот продолжи да се движи во истата насока, лесно може да се забележи една група на ѕвезди, кои како на небото да градат развлечена (раширена) форма на латинската буква W. Поширокиот дел на оваа буква како да покажува на која страна се наоѓа север. Тоа се петте најсјајни ѕвезди од соѕвездието '''Касиопеја''' (Cassiopeia и кратенката Cas).