Разлика помеѓу преработките на „Мајка“

Додадени 225 бајти ,  пред 2 месеци
→‎Мајката како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка
(→‎Мајката како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка)
* „Мајчиното срце“ (''Материно срце'') - српска [[Народна книжевност|народна песна]].<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 83-84.</ref>
* „[[Мајка Маргарита]]“ - [[Бугарштици|бугарштица]].<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 79-82.</ref><ref>''Bugarštice''. Beograd: Rad, 1969, стр. 69-74.</ref>
* „Мама“ - расказ на српскиот писател [[Давид Албахари]].<ref>Давид Албахари, ''Опис смрти''. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 14-25.</ref>
* „Мајка“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 122-125.</ref>
* „[[Мајка (роман на Горки)|Мајка]]“ - [[роман]] на рускиот писател [[Максим Горки]] од [[1906]] година.<ref>[http://www.goodreads.com/author/show/3072763.Maxim_Gorky www.goodreads, Maxim Gorky (пристапено на 30.1.2016)]</ref>
* „Писмо до мајката“ - песна на рускиот поет [[Сергеј Есенин]] од 1924 година.<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 167-168.</ref>
* „Мајчино галениче“ ([[српски]]: ''Материна маза'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 51-52.</ref>
* „Неколку збора за мојата мама“ (руски: ''Несколько слов о моей маме'') - песна на рускиот поет [[Владимир Мајаковски]] од 1913 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 28.</ref>
* „Мама и вечерта што ја убија Германците“ (руски: ''Мама и убитый немцами вечер'') - песна на Владимир Мајаковски од 1914 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 38-39.</ref>
* „На мајките“ (српски: ''Majkama'') - песна на српската поетеса [[Десанка Максимовиќ]].<ref>Desanka Maksimović, ''Izabrane pesme'' (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.</ref>
* „[[Мајката Дивјачка]]“ ([[француски]]: ''La Mère Sauvage'') — [[расказ]] на францускиот [[писател]] [[Ги де Мопасан]], првпат објавен на 3 март 1884 година.<ref>„Мајка дивљана“ во: Гиј де Мопасан, ''Изабране новеле'' (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 198-207.</ref>
* „Мајка“ — песна на македонскиот поет [[Коле Неделковски]].<ref>Коле Неделковски, ''Стихови''. Кочо Рацин, Скопје, 1958, стр. 51.</ref>
* „Мајка и син“ — песна на Коле Неделковски.<ref>Коле Неделковски, ''Стихови''. Кочо Рацин, Скопје, 1958, стр. 71-72.</ref>
* „На гости при мајка“ - песна на македонскиот поет [[Анте Поповски]].<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 75.</ref>
* „Запис за мајките од егејско“ - песна на Анте Поповски.<ref>Анте Поповски, ''Дрво што крвави''. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 93-94.</ref>
* „Мајка“ - расказ на македонскиот писател [[Горан Петревски]] од 2014 година.<ref>Горан Петревски, ''Одбрани трудови''. Скопје: Темплум, 2014.</ref>
* „Мајката заминува“ - песна во проза од истоимената збирка на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]].<ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 184-190.</ref><ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 4.</ref>
* „Лошиот син“ - песна на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]] од 1941 година.<ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 197.</ref>
* „Мајка“ - збирка поезија на чешкиот поет [[Јарослав Сајферт]] од 1954 година.<ref>„Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.</ref>
* „Мајка“ - песна на полскиот поет [[Леополд Стаф]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 20.</ref>