Виолина: Разлика помеѓу преработките

Додадени 294 бајти ,  пред 1 година
==Виолината како тема во уметноста и во популарната култура==
Виолината се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура, како:
* „Виолина и малку нервоза“ (''Скрипка и немного нервно'') - песна на рускиот поет [[Владимир Мајаковски]] од 1914 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 44-45.</ref>
* „Виолина“ - песна на српскиот поет [[Владислав Петковиќ - Дис]].<ref>Владислав Петковић-Дис, ''Песме''. Београд: Рад, 1960, стр. 32-33.</ref>
* „Виолина“ - песна на македонскиотсрпскиот поет Наум[[Васко Целакоски од 1991 годинаПопа]].<ref>НаумВаско ЦелакоскиПопа, ''ПрологПоезија (избор)''. Скопје: Култура; Београд: Нолит, 19981968, стр. 2120-2221.</ref>
* „Виолина“ — песна на македонскиот поет [[Наум Целакоски (етнограф)|Наум Целакоски]] од 1991 година.<ref>Наум Целакоски, ''Пролог'', 1998, стр. 21-22.</ref>
 
== Надворешни врски ==