Излачување: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
→‎Органи за излачување кај рбетниците: Јазична исправка, replaced: лечуги → лекачи
[проверена преработка][проверена преработка]
с Правописна исправка, replaced: 'рбе → ’рбе (3)
с →‎Органи за излачување кај рбетниците: Јазична исправка, replaced: лечуги → лекачи
Ред 13:
 
Сите [[’рбетници]] немаат ист систем за излачување. Кај рибите системот за излачување е преставен со [[парни бубрези]] сместени од
двете страни на [[’рбет]]от, како две издолжени ленти со темноцрвена боја. Секој [[бубрег]] преку [[мочоводен канал]] е поврзан со мочниот меур. Преку [[изводен мочен канал]] [[мочта]] се исфрла надвор низ отвор кој се наоѓа зад аналниот отвор. Органите за излачување кај [[водоземци]]те, [[влечугивлекачи]]те и [[птици]]те се слични како кај [[риби]]те. Кај овие групи животни, [[бубрези]]те се пократки и истите немаат [[мочен меур]]. Преку мочоводните канали мочта се исфрла во [[клоака]]та кој е проширен заден дел на цревото. Мочта заедно со изметот се исфрла надвор. Цицачите имаат најсложен систем за излачување.
 
[[Бубрег]]от има форма на гравче со темноцрвена боја. На вдлабнатата страна се гледаат два крвни сада и излезот на мочоводот.