Разлика помеѓу преработките на „Германска револуција 1918-19“

нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Emil Eichhorn]]}}|commander3=|strength1=|strength2=|strength3=|casualties1=|casualties2=|casualties3=|notes=}} '''Германска револуција''' или '''Ноемвриска револуција''' ({{Lang-de|Novemberrevolution}}) — граѓански конфликт во [[Германско Царство|Германското Царство]] на крајот на [[Прва светска војна|Првата светска војна,]] што резултирало со замена на германската федерална [[уставна монархија]] со демократска [[Парламентарен систем|парламентарна]] [[република]], која подоцна станала позната како [[Вајмарска Република]]. Револуционерниот период траел од ноември 1918 до усвојувањето во август 1919 година од Вајмарскиот устав.
<br />{{Инфокутија Вооружен судир|conflict=German Revolution|partof=the [[Revolutions of 1917–1923]]|image=Spartakusaufstand Barrikaden.jpg|caption=Soldiers stand behind a barricade during the [[Spartacist uprising]].|date={{plainlist|
* '''First stage:'''<br />29 October – 9 November 1918<br />({{Age in years, months, weeks and days|month1=10|day1=29|year1=1918|month2=11|day2=9|year2=1918}})
* '''Second stage:'''<br />3 November 1918 – 11 August 1919<br />({{Age in years, months, weeks and days|month1=11|day1=04|year1=1918|month2=08|day2=11|year2=1919}})
}}|place=[[German Empire]]|result='''[[Weimar Republic]] victory:'''
* Abdication of [[Emperor Wilhelm II]]
* [[Monarchy of Germany]] and its 22 constituent monarchies abolished
* Suppression of leftist uprisings, including [[Spartacist uprising]]
* End of the [[First World War]]
* Establishment of Weimar Republic|combatant1={{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} '''[[German Empire]]''' (1918)
* [[German Army (German Empire)|Imperial German Army]]
----
{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} '''[[Weimar Republic]]''' (1918–19)
* {{јаз|de|[[Reichswehr]]}}
* {{јаз|de|[[Freikorps]]}}
* {{јаз|de|[[Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten|Stahlhelm]]}}
* [[Social Democratic Party of Germany]]|combatant2={{flagicon image|Socialist red flag.svg}} '''[[German Revolution of 1918–19#Saturday, 9 November 1918: two proclamations of a republic|Free Socialist Republic of Germany]]'''
* [[Spartacus League]]
* [[Communist Party of Germany]]
* [[Bavarian Soviet Republic]]
* [[People's State of Bavaria]]
* [[Revolutionary Stewards]]
'''Supported by:'''{{plainlist|
*{{знаме|Russian SFSR|1918}}}}|combatant3=|commander1={{plainlist|
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Emperor Wilhelm II]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Ludwig III of Bavaria]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Paul von Hindenburg]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Erich Ludendorff]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Wilhelm Groener]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Franz von Hipper]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (1867–1919).svg|size=22px}} [[Reinhard Scheer]]}}
----
{{plainlist|
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Friedrich Ebert]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Gustav Noske]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Philipp Scheidemann]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Otto Wels]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Waldemar Pabst]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Matthias Erzberger]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Hugo Preuß]]
*{{flagicon image|Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg|size=22px}} [[Eugen Schiffer]]}}|commander2={{plainlist|
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Rosa Luxemburg]]{{executed}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Karl Liebknecht]]{{executed}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Kurt Eisner]]{{KIA|Assassinated}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Paul Levi]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Franz Mehring]]{{KIA|Death by natural causes}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Leo Jogiches]]{{Executed}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Wilhelm Pieck]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Ernst Toller]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Erich Mühsam]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Richard Müller (socialist)|Richard Müller]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Emil Barth]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Gustav Landauer]]{{executed}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Eugen Leviné]]{{executed}}
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Karl Radek]]
*{{flagicon image|Socialist red flag.svg|20px}} [[Emil Eichhorn]]}}|commander3=|strength1=|strength2=|strength3=|casualties1=|casualties2=|casualties3=|notes=}} '''Германска револуција''' или '''Ноемвриска револуција''' ({{Lang-de|Novemberrevolution}}) — граѓански конфликт во [[Германско Царство|Германското Царство]] на крајот на [[Прва светска војна|Првата светска војна,]] што резултирало со замена на германската федерална [[уставна монархија]] со демократска [[Парламентарен систем|парламентарна]] [[република]], која подоцна станала позната како [[Вајмарска Република]]. Револуционерниот период траел од ноември 1918 до усвојувањето во август 1919 година од Вајмарскиот устав.
 
Причините за револуцијата биле екстремните оптоварувања на населението за време на четиригодишната војна, силното влијание на поразот врз германската империја и социјалните тензии помеѓу општата популација и елитата на [[Аристократија|аристократите]] и буржоазијата кои ја држеа власта и имале само ја изгуби војната.