Разлика помеѓу преработките на „Древноисточни цркви“

Одбиена последната промена (од 89.205.126.214) и ја поврати преработката 4379481 на Ehrlich91
(Монофизитска ориентална црква)
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Отповикано
(Одбиена последната промена (од 89.205.126.214) и ја поврати преработката 4379481 на Ehrlich91)
Ознака: Рачно отповикување
 
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''ОриенталнитеДревноисточните цркви''' познати ѝ како '''ориенталниИсточни монофизитски "православни" цркви''' е заеднички назив за оние источни христијански цркви кои ги признаваат само првите три [[вселенски собор]]и и ги отфрлуваат одлуките кои биле донесени од [[Четврти вселенски собор|Четвртиот вселенски собор]].
 
Расколот помеѓу овие цркви и Православиетотогашната т.н. Голема Црква (од која подоцна ќе сепроизлезат оддели[[православие]]то и [[Католицизам|католицизмот]]) дошло во [[5 век]]. Како причнина за овој раскол било неприфаќањето дека кај [[Исус Христос]] се присутни две природи: БожественаБоженствена и Човечка.
 
Список на '''ориенталниисточни "православни" цркви:'''
 
{| class="wikitable"