Разлика помеѓу преработките на „Љупчо Георгиевски“

Одбиена последната промена (од 109.182.34.91) и ја поврати преработката 4497443 на Ehrlich91
(Одбиена последната промена (од 109.182.34.91) и ја поврати преработката 4497443 на Ehrlich91)
Ознака: Рачно отповикување
 
}}
 
'''Љупчо Георгиевски'''<ref>''Правопис на македонскиот литературен јазик XVI издание, Б. Видеоски и други, Просветно дело, Скопје, 2007, стр. 84, § 191''</ref> или '''Љубчо Георгиевски'''<ref>''Оваа верзија на името е според бугарскиот правопис, односно за разлика од македонскиот кај бугарскиот јазик нема изедначување на согласките по звучност, па така согласката „б“ не се менува во „п“''</ref>([[17 јануари]] [[1966]], [[Штип]]) е претседател на [[Македонци|македонскиВМРО-Народна партија]]. политичар,Тој е првиот претседател на [[ВМРО-Народна партијаДПМНЕ]], од нејзиното основање во 1990, до мај 2003 година. Тој е првиот потпретседател на Република Македонија по прогласувањето на нејзината независност во 1991 година. Од [[1998]] до [[2002]] бил [[Премиер на Република Македонија]].
 
Тој е мегју осниватели и првиот претседател на [[ВМРО-ДПМНЕ]], од нејзиното основање во 1990, до мај 2003 година. Тој е првиот и со 25 години, најмладиот потпретседател на Република Македонија по прогласувањето на нејзината независност во 1991 година.
 
== Животопис ==