Паљурци: Разлика помеѓу преработките

Додадени 37 бајти ,  пред 1 година
с
Отповикани уредувањата на 95.156.54.177 (разговор), враќајќи на последната преработка на Bjankuloski06
[непроверена преработка][проверена преработка]
Ознаки: Отповикано Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
с (Отповикани уредувањата на 95.156.54.177 (разговор), враќајќи на последната преработка на Bjankuloski06)
Ознака: Отповикување
 
=== Развој на унијатството ===
Во 1889 г. во Солун е основана монашката заедница на сестрите [[евхаристинки]] при [[Бугарска унијатска црква|Бугарската унијатска црква]]. Основачите на заедницата биле италијанскиот лазаристички свештеник [[Јосиф Алоати]] и сестра му Еврозија. Отецот Алоати со свои средства го откупил целото чифлигарско село.<ref name="Стамов 322">{{наведена книга |title = „Зейтинликътъ при Солунъ“ в: Сборникъ Солунъ |last= Стамовъ|first= о. д-ръ М. Йеронимъ |year= 1934|publisher= Печатница „Художникъ“|location= София|pages= 322|url= http://www.strumski.com/books/Sbornik_Solun.pdf|accessdate= 2015-09-30}}</ref> Во 1892 г. евхаристинките го пренеле центарот на дејноста во Паљурци. Најпрвин во селото основале женски манастир и кон него создале едно женско и едно машко сиропиталиште, а потоа отвориле и земјоделско училиште.<ref>Генов, Георги. Беломорска Македония 1908 - 1916, Торонто, 2006, стр.49</ref><ref name="Елдъров 86">{{наведена книга |title= Католиците в България (1878-1989). Историческо изследване |last=Елдъров |first=Светлозар |year=2002 |location=София |pages= 98 |url= http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/S_Elderov_Katolicite_v_BG.pdf|accessdate=2015-09-30}}</ref> Манастирот станал база на четите на [[ВМРО]].<ref name="Стамов 323">{{наведена книга |title = „Зейтинликътъ при Солунъ“ в: Сборникъ Солунъ |last= Стамовъ|first= о. д-ръ М. Йеронимъ |year= 1934|publisher= Печатница „Художникъ“|location= София|pages= 323|url= http://www.strumski.com/books/Sbornik_Solun.pdf|accessdate= 2015-10-01}}</ref><ref name="Стойчева 75">{{наведена книга |title= Българите католици в Македония (1879 - 1912): опит за статистически и демографски обзор, във: Ватиканът - Полша - България. 150 години от началото на мисията на възкресенците в България |last=Стойчева |first=Станислава |authorlink= |coauthors= |year= |publisher= |location= |isbn= |pages=75 |url=http://www.ihist.bas.bg/archiv_doc_info/Sbornik_Vazkresenci_150g.pdf |accessdate=2015-10-24}}</ref>
 
На почетокот на XX век жителите на селото потпаднале под странската пропаганда, и сите биле [[унијати]]. По податоци на [[Бугарска егзархија|егзархискиот]] секретар [[Димитар Мишев]] („[[La Macédoine et sa Population Chrétienne]]“) во 1905 г. во селото (Paleortzi) имало 104 [[Македонци]] униати<ref name="БИМ" /> и во селото работело бугарско унијатско училиште со 1 учител и 8 ученици.<ref>Brancoff, D.M. La Macédoine et sa Population Chrétienne, Paris, 1905, рp. 194-195.</ref>