Разлика помеѓу преработките на „Астероид од типот S“

с
Јазична исправка, replaced: црти → особини (2), црта → особина
с (Јазична исправка, replaced: црти → особини (2), црта → особина)
Ваквите астероиди обично имаат [[албедо]] од 0,20<ref name="LCDB-albedos" /> и се умерено сјајни, сочинети претежно од железни и [[магнезиум]]ски [[силикат]]и. Преовладуваат во [[Керквудов јаз|внатрешниот]] дел на [[астероиден појас|астероидниот појас]] во рамките на 2,2 [[астрономска единица|ае]], а чести во средиштето на појасот до 3 [[астрономска единица|ае]], но понатаму стануваат поретки. Најголем е [[15 Евномија]] (широк 330&nbsp;км), по што следат [[3 Јунона]], [[29 Амфитрита]], [[532 Херкулина]] и [[7 Ирида]]. Најголемите од нив се видливи со [[двоглед]] 10×50; насјајниот (7 Ирида) понекогаш надминува +7,0 во сјајност, што му дава најголема величина од сите астероиди освен необично отсјајната [[4 Веста]].
 
Нивниот спекатар има умерено стрмна косина на бранови должини помали од 0,7 [[микрометар|микрометри]] (μм), со умерени до слаби впивни цртиособини околу 1 и 2&nbsp;μм. Впивноста од 1&nbsp;μм го означува присуството на [[силикат]]и (каменест минерали). Наретко има широка, но плитка впивна цртаособина сосредоточена околу 0,63&nbsp;μм. Составот на овие астероиди е сличен на низа каменести [[метеорит]]и кои делат слични спектрални особености.
 
== Класификација ==
=== Толенова класификација ===
 
Во [[Толенова класификација|Толеновата класификација]], типот S е мошне широка група која ги содржи сите типови од групата по SMASS освен [[астероид од типот A|A]], [[астероид од типот Q|Q]] и [[астероид од типот R|R]], кои имаат особено изразени „каменести“ впивни цртиособини околу 1&nbsp;μм.
 
=== Каменести астероидни семејства ===