Хидролиза: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: антанид → антаноид
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
с (Правописна исправка, replaced: антанид → антаноид)
::''Да не се помеша со [[електролиза]], честиот метод за производство на гасовит водород од вода.''
 
 
[[Податотека:Hidroliza.jpg|мини|300px|десно|При хидролизата, една молекула под влијанието на контактот со водата се дели на два помали фрагменти, од кои едниот добива OH<sup>-</sup> јон, а другиот добива H<sup>+</sup> јон.]]
'''Хидролиза''' е [[хемиска реакција]] во која една [[молекула]] се дели на два дела при реакција со молекула на [[вода]], која има [[хемиска формула]] [[Водород|H]]<sub>2</sub>[[Кислород|O]]. Еден од деловите на поделената молекула добива OH<sup>-</sup> [[јон]] од молекулата на водата, додека другиот дел добива H<sup>+</sup> јон од водата.
 
Оваа реакција е различна од реакцијата на [[хидратација]], во која водените молекули се [[Адиција|адираат]] на супстанца, но делење на молекулата воопшто не се случува. Во [[Органска хемија|органската хемија]], хидролизата може да се смета како спротивен процес на [[Реакција на кондензација|реакцијата на кондензација]], процес во кој два молекуларни фрагменти се спојуваат за сметка на секоја молекула вода која се создава. Бидејќи хидролизата е повратна реакција, кондензацијата и хидролизата може да се случат во исто време, со положбата на рамнотежа која ја детерминира количината на секој продукт. Во [[Неорганска хемија|неорганската хемија]], овој збор често се користи за [[раствор]]и на [[соли]] и реакциите при кои тие се претвораат во нови јонски соединенија или во талози ([[оксид]]и, [[хидроксид]]и или соли). Некои примери на хидролиза се објаснети подолу.
 
== Примери на хидролиза ==
[[Податотека:Al_ion_hydrolysis.gif|thumb|300px|center|Хидролиза на хидриран Al<sup>3+</sup> јон.]]
 
Ова значи дека доколку растворите на AlCl<sub>3</sub> евапорираат, [[Хлороводородна киселина|хлороводородната киселина]] се губи и резултатот е базна сол (во овој случај, ''оксихлорид'') наместо AlCl<sub>3</sub>. Вакво хемиско однесување се огледува и кај други метални хлориди, како [[Цинк хлорид|ZnCl<sub>2</sub>]], [[Калај(II) хлорид|SnCl<sub>2</sub>]], [[Железо(III) хлорид|FeCl<sub>3</sub>]] и лантаниднителантаноидните халиди, како [[Диспрозиум(III) хлорид|DyCl<sub>3</sub>]]. Со некои соединенија, како [[Титаниум тетрахлорид|TiO<sub>4</sub>]], хидролизата може целосно да се одвива и се формира чист хидроксид или оксид, во овој случај [[Титаниум диоксид|TiO<sub>2</sub>]].
 
=== Хидролиза на естерска врска ===
Во хидролитичка реакција при која се раскинува [[естер]]ска врска, еден хидролитички продукт содржи [[хидроксилна група|хидроксилна]] [[функционална група]], додека другиот содржи [[карбоксилна група]].
 
Делот (фрагментот) од родителската молекула кој првобитно бил [[карбоксилат]] добива [[водород]]ен јон од додатна молекула на вода. Делот, пак, кој бил првобитно [[алкил]] група ја собира останатата хидроксилна група од водената молекула. Ова е ефективно обратен процес на [[естерификација]]та, при што се добива оригиналниот [[алкохол]] и [[карбоксилна киселина]] повторно.
 
Постојат два главни методи за хидролиза на естери, [[База (хемија)|базната]] хидролиза и [[Киселина|киселинско]] - [[Катализатор|катализираната]]. При киселинско - катализираната хидролиза се користи разредена киселина за да ја протонира [[Карбонилна група|карбонилната група]] со цел да ја активира кон [[нуклеофил]]ен напад од молекула на вода. Но, повообичаениот метод за естерска хидролиза вклучува рефлуксирање на естерот со водеста база, како штп се [[Натриум хидроксид|NaOH]] или [[Калиум хидроксид|KOH]]. Кога реакцијата е завршена, карбоксилатната сол се [[Ацидификација|закиселува]] при што ја ослободува слободната карбоксилна киселина.
=== Неповратноста на хидролизата под физиолошки услови ===
 
Под физиолошки услови (т.е. во разредени водени раствори), хидролитичката реакција на раскинување, каде концентрацијата на метаболитички прекурсор е ниска (од редот на 10<sup>-3−3</sup> до 10<sup>-6−6</sup> молови), е есенцијално термодинамички [[Термодинамика|неповратна]]. На пример:
 
:A + H<sub>2</sub>O → X + Y
нека K<sub>d</sub>×W = k:
 
тогаш <math> x = \frac {-k + \sqrt {k^2 + 4kC} } {2} </math>
 
За вредност од C = 0,001 мола, и k = 1 мол, ''x''/C &gt; 0,999. Помалку од 0,1% од првобитниот реактант ќе биде присутен штом реакцијата ќе заврши.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Хемиски реакции]]