Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

с
→‎Специјална класификација: Јазична исправка, replaced: рбиталните карактеристики → рбиталните особености
(→‎Синхронизирана класификација: Јазично подобрување, replaced: ротационен → вртежен (2))
с (→‎Специјална класификација: Јазична исправка, replaced: рбиталните карактеристики → рбиталните особености)
===Специјална класификација===
*'''[[Сончево-синхронизирани орбити:]]'' Орбита која ги комбинира надморската височина и наклонот на таков начин што сателитот поминува над која било точка на површината на планетата во исто локално сончево време. Таква орбита може да го постави сателитот во постојана сончева светлина и е корисна за сликање, шпионирање и за сателити кои го надгледуваат времето.
*'''[[Месечева орбита:]]'' Орбиталните карактеристикиособености на Земјината месечина. Просечна надморска височина од 384403 км, елиптично-наклонета орбита.
===Псевдо-орбитна класификација===
*'''[[Орбити потковици:]]'' Орбита која на набљудувачите на тлото им изгледа како да орбитира околу одредена планета но е всушност ко-орбита на таа планета.