Гарванот (поема): Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
Нема опис на уредувањето
со збор еден: „Nevermore!”
 
ГавранотГарванот, штом седна таму, еден збор тој гракна само
в душа божем тој збор може сам да начне разговор.
Друго појќе нид а каже, ни да пафне пердув влажен,
од вечното: „Nevermore!”
 
Но ГавранотГарванот грак што срони, макар тажен, в смев ме гони,
па на столот седнав сонлив со втренчен во него взор;
Врз кадифе глава веднам, но ми тежи мисла една,
Грак се слушна: „Nevermore!”
 
А ГавранотГарванот ни да претне, ниту пак замиг да летне
од бистата на Палада, туку како кобник створ
над вратата бдее, молчи, со поспани демон-очи,