Разлика помеѓу преработките на „Кружно движење“

Одземени 4 бајти ,  пред 5 месеци
с
→‎Нерамномерно: Јазична исправка, replaced: ротирачк → вртечк
с (Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник (7))
с (→‎Нерамномерно: Јазична исправка, replaced: ротирачк → вртечк)
Причината зошто предметот не паѓа кога е подложен на само надолни сили е едноставен. Размислете за тоа што го задржува предметот откако ќе биде фрлен. Откако предметот ќе биде фрлен во воздухот, има само сила на гравитација на Земјата што дејствува на предметот.  Тоа не значи дека откако некој објект е фрлена во воздух, тој ќе падне веднаш. Она што го чува тој објект нагоре во воздухот е неговата [[брзина]]. Првиот  [[Њутнови закони|Њутн закон на движење]] се наведува дека предметот во движење го чува  [[Инерција|инерцијата]], и предметот во воздухот има брзина, тој ќе има тенденција да се задржи да се движи во таа насока.
 
Променлива [[аголна брзина]] за објект што се движи по кружна патека исто така може да се постигне ако ротирачкотовртечкото тело нема хомогена дистрибуција на маса. За нехомогени предмети, неопходно е да се пријде на проблемот како и во.<ref>{{Наведено списание|last=Gomez|first=R W|last2=Hernandez-Gomez|first2=J J|last3=Marquina|first3=V|date=25 July 2012|title=A jumping cylinder on an inclined plane|url=https://www.researchgate.net/publication/236030807_A_jumping_cylinder_on_an_inclined_plane_A_jumping_cylinder_on_an_inclined_plane|journal=Eur. J. Phys.|publisher=IOP|volume=33|issue=5|pages=1359–1365|arxiv=1204.0600|bibcode=2012EJPh...33.1359G|doi=10.1088/0143-0807/33/5/1359|access-date=25 April 2016}}</ref>
 
== Апликации ==