Разлика помеѓу преработките на „Хоризонт на настани“

с
→‎<u>Хоризонт на настани кај вртечки и невртечки црни дупки</u>: Јазична исправка, replaced: ротирачк → вртечк (4)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: допринес → придонес)
с (→‎<u>Хоризонт на настани кај вртечки и невртечки црни дупки</u>: Јазична исправка, replaced: ротирачк → вртечк (4))
 
Генерално кажано, ништо не може да побегне од црната дупка, поточно да го напушти хоризонтот на настани и да премине во останатиот дел од [[Вселена|космосот]], затоа што според [[Теорија на општа релативност|Теоријата на општа релативност]], ниту една честица не се движи побрзо од [[фотон]]от. Исто така, не постои начин да се набљудуваат случувањата внатре во границите на хоризонтот на настани од надворешната страна на црната дупка, што придонесува да се сомневаме што точно се случува во рамките на хоризонтот. Затоа што хоризонтот на настани не е материјална физичка површина, туку математички дефинирана граница, материјата и радијацијата можат да влезат во црната дупка, но не и да излезат од истата.
 
=== <u>Хоризонт на настани кај ротирачкивртечки и неротирачкиневртечки црни дупки</u> ===
 
Кај неротирачкитеневртечките црни дупки, хоризонтот на настани, определен со [[Шварцшилдов полупречник|Шварцшилдовиот полупречник]]<ref>{{Наведени вести|url=https://www.britannica.com/science/Schwarzschild-radius|title=Schwarzschild radius {{!}} astrophysics|work=Encyclopedia Britannica|access-date=2018-02-04|language=en}}</ref>, е [[сфера]], па затоа и црната дупка добива таков облик. Доколку станува збор за ротирачкавртечка црна дупка, заклучено е дека хоризонтот на настани има некоја неправилна деформирана геометриска форма и е различен за секоја црна дупка. Во двата случаи, Шварцшилдовиот полупречник е пропорционален со масата на црната дупка.
 
=== <u>Хоризонтот на настани во уметноста и популарната култура</u> ===