Хидроенергија: Разлика помеѓу преработките

Додадени 69 бајти ,  пред 1 година
с
Некои грешки ги поправив, и речениците кои не беа формулирани коректно ги преформулирав со ист контекст
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (Некои грешки ги поправив, и речениците кои не беа формулирани коректно ги преформулирав со ист контекст)
Во старите [[Воденица|воденици]] за мелење [[брашно]], енергија на водата која се движи е пренесувана на [[воденичко тркало]], кое се се превртувало и преку [[осовина]] пренесувало [[движење]] на [[мелнички камен]], кој ги дробел зрцата за да се добие брашно.
 
СличаенСличен директен [[механички пренос]] е користен за пилани и разни други потребпотреби.
 
Предноста на директните методаѓиметоди била едноставност, сигурност и практично "слободна" енергија со многу малку забележливо влијание врз [[животна средина|околина]].
 
После откритието [[електричен генератор]] во [[19 век]], почнале да се градат сè повеќе [[Хидроелектрани|хидроелектрана]], каде механичка енергија на водата се претвара во електрична и во [[електричен генератор|генератор]].
 
Предноста на овој е да се [[енергија]] преку [[жица]] да може да се пренесува на голема оддалеченост.
Порано скоро секоја [[фабрика]] често моралеморала да бидатбиде на [[крајбрежје]] на некоја река за директно да се произведатпроизведува директнои искотристува хидроенергија, поготово пред откривањето на првата [[парна машина]]. Парните машини меѓутоа не биле погодни за мала потрошувчкапотрошувачка, па тек по појаваѕапојавата на евтин [[електрицитет]] од хидроелектрана бил совладан тој [[проблем]].
 
[[Податотека:Hydroelectric dam without text.jpg|мини|Хидроелектрана-шема: А-резервоар, Б-зграда, Ц-турбина, Д-генератор, Е-влез на вода, Ф-цевка за вода, Г-високонапонска линија, Х-река]]
159

уредувања