Разлика помеѓу преработките на „Физичка величина“

Одземени 10 бајти ,  пред 4 месеци
Јазично подобрување, replaced: референтен систем → појдовен систем, референтниот систем → појдовниот систем
с (Отстрането уредувањето на 77.28.13.229 (разговор), вратено на последната верзија на Македонец)
(Јазично подобрување, replaced: референтен систем → појдовен систем, референтниот систем → појдовниот систем)
 
:W — е ознаката за [[ват]], единица за моќност.
 
Во овој случај, под „мерење“ се подразбира процедура, при која на физичката величина ѝ се придава бројна вредност, при што се прави споредба со соодветна на неа вредност, означена како стандардна ([[прамерка]] или [[еталон]]). Поради ова, многу е важно да се установат стандардните вредности на основните физички величини. Тоа може да биде по различни начини и прифаќањето на еден начин е прашање на согласност. Списокот од стандардни вредности се нарекува [[систем на мерни единици]].
 
== Видови физички величини ==
 
* [[скалар]]и - се карактеризираат со фиксирана вредност (наречена уште и инваријант), без изразена насоченост и независни од набљудувачот. Пример за ваква величина е [[маса]]та. Во класичната физика, [[маса]]та, [[температура]]та, [[енергија]]та и [[густина]]та на телата имаат постојана вредност за сите набљудувачи (за разлика од [[Теорија на веројатност|теоријата на веројатноста]], каде енергијата и температурата зависат од набљудувачот, па затоа тие не се скалари);
* [[вектор]]и - се карактеризираат со фиксирана вредност и насока, како на пример [[брзина]], [[забрзување]], [[сила]]. Тие се изразуваат на различен начин во зависност од референтниотпојдовниот систем на набљудувачот и за да се изедначат мерењата на различните набљудувачи е неопходно да се извршат векторски трансформации. Во класичната физика, интензитетот на електростатското поле е вектор (за разлика од теоријата на веројатноста, каде тој е тензор);
* [[тензор]]и - карактеризираат такви својства на физичките објекти, кои при преод од еден референтенпојдовен систем во друг имаат потреба од преобразби со тензори. Пример за тензорна величина е [[Диелектрична пропустливост|диелектричната пропустливост]] во нехомогена средина.
 
Во зависност од својството „адитивност“ на дадена величина во системот и неговите потсистеми, физичките величини се делат на екстензивни и интензивни: