Разлика помеѓу преработките на „Класична механика“

Одземени 4 бајти ,  пред 4 месеци
→‎Основни поими: Јазично подобрување, replaced: референтен систем → појдовен систем
с (→‎Основни поими: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник, Радиус → Полупречник)
(→‎Основни поими: Јазично подобрување, replaced: референтен систем → појдовен систем)
* [[Простор]]. Се смета дека движењето на телата се одвива во просторот, кој може да биде [[Евклидов простор|Евклидов]], апсолутен (не зависи од набљудувачот), еднороден (било кои две точки во просторот не се разликуваат) и изотропен (било кои две насоки во просторот не се разликуваат).
* [[Време]]. Ова е фундаментален поим, кој не може да се определи во класичната механика. Се смета дека времето е апсолутно, еднородно (хомогено) и изотропно (равенките на класичната механика не зависат од насоката на текот на времето).
* [[Појдовен систем|Појдовниот систем]] (наречен и „референтен„појдовен систем“) се состои од појдовни тела (некое тело, реално или измислено, во однос на кое се изучува движењето на механичките системи) и од [[Координатен систем|координатни системи]].
* [[Материјална точка]]. Таа е објект, чија големина во дадена задача може да се занемари. Всушност, секое тело кое е потчинето на законите на класичната механика задолжително поседува ненулова големина. Телата со ненулова големина можат да дадат сложени движења, со што може да се смени и нивната внатрешна конфигурација, на пример, телото може да ротира или да се деформира. Како и да е, во одредени случаи, за вакви тела можат да се применат резултатите добиени за материјалните точки, и тоа доколку ги сметаме таквите тела како севкупност од поголемото количество на заемодејствувачки материјални точки. Материјалните точки се одликуваат со неколку параметри:
** [[Маса]] — мерка за [[Инерција|инертноста]] на телата;