Разлика помеѓу преработките на „Бугарски македонски песни (збирка од 1926 г.)“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Инфокутија за книга | name = Бугарски Македонски песни | title_orig = | translator = | imag...)
 
| isbn =
}}
[[Податотека:Bulgarian Macedonian songs, published 1926.jpg|мини|десно|230п|[https://www.strumski.com/books/Български%20македонски%20песни.pdf I том од збирките со македонски песни.]]]
'''''„Бугарски Македонски песни, Оригинални и во народен тон во 2 или 3 гласа за еднороден или мешан хор“''''' ''({{Јаз|bg|„Български Македонски песни, оригинален и въ народен тонъ на 2 и 3 гласа за единороденъ и смесенъ хоръ отъ Йосифъ Чешмеджиевъ“}})'' — [[антологија]] песни составена од [[македонци|македонскиот]] [[композитор]] [[Јосиф Чешмеџиев]], и издадена во [[Софија]], [[1926]] г.<ref name="Marko Kitevski 1">„Јосиф Чешмеџиев, Македонски народни песни“, проф. др. [[Марко Китевски]], Камелеон, 2009 г., Скопје</ref><ref name="Marko Kitevski 2">„Јосиф Чешмеџиев, Македонски народни песни“, проф. др. [[Марко Китевски]], Гирланда, 2017 г., Скопје</ref>
 
== Мотиви ==
Во периодот додека пишувал за списанието „Устрем“, сфаќајќи го значењето на запишувањето, зачувувањето и популаризирањето на сопствената песна, „Сојузот на македонските младински културно-просветни организации“ во Бугарија, носи решение да се публикува зборник со македонски песни. Таа задача му ја доверува на Чешмеџиев кој веќе се занимавал со собирање на македонски народни песни. Тој морал да собере, одбере и да ги разработи песните кои ќе влезат во зборникот. Во предговорот кон збирката, Чешмеџиев соопштува неколку податоци што се однесуваат кон важни прашања од неговата собирачка дејност, имено, тој нагласува:<ref name="Marko Kitevski 1" /><ref name="Marko Kitevski 2" />
 
[[Податотека:Bulgarian Macedonian songs, published 1926.jpg|мини|деснолево|230п250п|[https://www.strumski.com/books/Български%20македонски%20песни.pdf I том од збирките со македонски песни.]]]
 
{{Quote