Бигор: Разлика помеѓу преработките

Одземени 1.977 бајти ,  пред 2 години
Ја заменувам страницата со 'ПРЕНАСОЧУВАЊЕ: Варовник'
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Ја заменувам страницата со 'ПРЕНАСОЧУВАЊЕ: Варовник')
Ознаки: Заменето Изворно уредување 2017
{{спојување|ПРЕНАСОЧУВАЊЕ: [[Варовник}}]]
{{Внимание}}
'''Бигорот''' (анг. limestone) е карбонатна карпа која се излачува од водените раствори кои се богати со бикарбонат. Излачувањето доаѓа како последица на губитокот на јагленородниот диоксид од растворот кој содржи бикарбонат. Бигорот е хемиска седиментна карпа која се формира околу ладните слатки води и тоа на местата каде има повеќе вегетација. Излачувањето на калциум карбонатот се врши на тој начин што растенијата вршат асимилација на јаглеродниот диоксид од растворите богати со калциум карбонат и на тој начин околу нив се врши нивно излачување. Калциум карбонатот врши обвивање на растенијата па како последица на тоа кај бигорот се појавува шупликавата текстура. Бигорот се формира и во околината на водопадите и во пештерите. Тука како резултат на паѓањето на водата доаѓа до нејзино распрашување, а при тоа и до губиток на јагленородниот диоксид при што се врши одложување на калциум карбонатот. Бигорот е неслоевита шупликава карпа со изразена кристалеста структура. Кога се појавува во компактни маси со изразена тракаста текстура тогаш се тој нарекува Травертин.