Разлика помеѓу преработките на „Пенеда-Жереш“

Одземен 1 бајт ,  пред 6 месеци
 
== Географија ==
[[Податотека:Rio_Lima_1.jpg|лево|мини|235x235пкс| Поглед на реката Лима и пејзажот во рамки на националниот парк]]
[[Податотека:Peneda-Gerês_(19370742083).jpg|лево|мини|235x235пкс| Заоблени карпи и камења од гранитната структура Жереш, околу малото езерско котелче]]
[[Податотека:GERÊS_NATIONAL_PARK_PORTUGAL_TEIXEIRA_VALLEY.jpg|десно|мини|235x235пкс| Глацијарна долина на реката Хомем]]
[[Податотека:PNPG_terrasdebouro.jpg|десно|мини|235x235пкс| Над долината во Терас де Буро се формира магла]]
Националниот парк Пенеда-Жереш се наоѓа на северозападот на Португалија, се протега низ општините Мелгачо, Аркос де Валдевез и Понте да Барка (во областа Виана до Кастело), Тераш де Буро (област Брага) и Монталегре (област Вила Реал). Паркот вклучува површина од 702,90 км<sup>2</sup>, од кои 52,75 км<sup>2</sup> се [[Општествена сопственост|јавни земјишта]], 194,38 км<sup>2</sup> се приватна сопственост, а останатите 455,77 км<sup>2</sup> се заеднички.
 
[[Податотека:Rio_Lima_1.jpg|лево|мини|235x235пкс| Поглед на реката Лима и пејзажот во рамки на националниот парк]]
[[Податотека:Peneda-Gerês_(19370742083).jpg|лево|мини|235x235пкс| Заоблени карпи и камења од гранитната структура Жереш, околу малото езерско котелче]]
 
=== Физичка географија ===