Разлика помеѓу преработките на „Пенеда-Жереш“

Одземени 207 бајти ,  пред 8 месеци
нема опис на уредувањето
[[Податотека:Anta_do_Mezio.jpg|лево|мини|235x235пкс| [[Долмен|Долмени]] во Сера до Соажо, користени од раните жители во негoстољубивата висока надморска височина]]
[[Податотека:DSC_0513_a.jpg|лево|мини|235x235пкс| Римски мост Кава да Велха, изграден во 1 век од нашата ера, поправан во текот на 7 и 8 век.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.patrimoniocultural.gov.pt/pt/patrimonio/patrimonio-imovel/pesquisa-do-patrimonio/classificado-ou-em-vias-de-classificacao/geral/view/69849/|title=Ponte Nova ou da Cava da Velha - detalhe|publisher=patrimoniocultural.gov.pt|accessdate=16 January 2021}}</ref>]]
 
[[Податотека:Marco_Miliário.jpg|десно|мини|274x274пкс| Обележување на римскиот пат Виа Нова (Жеира), веднаш надвор од паркот]]
Бидејќи планините Жереш се непријателско место, најстарите знаци на човечко присуство датираат само од 6000 п.н.е. до 3000 п.н.е. [[Долмен|Долмени]] и други [[Мегалит|мегалитски гробници]] се наоѓаат во регионот, вклучително и во близина на Кастро Лабореиро и Мурела.<ref name="Vania5">Vânia Andreia Malheiro Proença (2009), p.23</ref> Човечките активности се состоеле од одгледување на животни, а археолошките докази укажуваат на почеток на намалување на шумите.
 
 
== Географија ==
{{Панорама|Parc de Gerês banner.jpg|1200px|Панорама на реката Хомем}}Националниот парк Пенеда-Жереш се наоѓа на северозападот на Португалија, се протега низ општините Мелгачо, Аркос де Валдевез и Понте да Барка (во областа Виана до Кастело), Тераш де Буро (област Брага) и Монталегре (област Вила Реал). Паркот вклучува површина од 702,90 км<sup>2</sup>, од кои 52,75 км<sup>2</sup> се [[Општествена сопственост|јавни земјишта]], 194,38 км<sup>2</sup> се приватна сопственост, а останатите 455,77 км<sup>2</sup> се заеднички.
 
[[Податотека:Rio_Lima_1.jpg|лево|мини|235x235пкс| Поглед на реката Лима и пејзажот во рамки на националниот парк]]
=== Физичка географија ===
[[Податотека:Rio_Lima_1Peneda-Gerês_(19370742083).jpg|деснолево|мини|235x235пкс| ПогледЗаоблени накарпи рекатаи Лимакамења иод гранитната пејзажотструктура воЖереш, рамкиоколу намалото националниотезерско парккотелче]]
[[Податотека:Peneda-Gerês_(19370742083).jpg|десно|мини|235x235пкс| Заоблени карпи и камења од гранитната структура Жереш, околу малото езерско котелче]]
[[Податотека:GERÊS_NATIONAL_PARK_PORTUGAL_TEIXEIRA_VALLEY.jpg|десно|мини|235x235пкс| Глацијарна долина на реката Хомем]]
 
=== Физичка географија ===
Паркот е огромен простор во форма на амфитеатар извајан во текот на варисцинската орогенеза од геолошки сили, ветер и вода, и се протега од Кастро Лабореиро до висорамнините Мурела, опфаќајќи ги Сера да Пенада, Сера до Соахо, Сера Амарела и Сера до Жереш.<ref name="Brilha">J.B. Brilha et al. (1999), p.316</ref><ref name="Vania2">Vânia Andreia Malheiro Proença (2009), p.20</ref> Овие формираат бариера помеѓу океанските рамнини на нејзиниот запад и [[Висорамнина|висорамнините]] на исток. Највисоки врвови се Пенеда (1340 м), Соахо (1430 м), Амарело (1350 м), Жереш (1545 м) и Алтар дос Каброеш (1538 м) лоциран на границата со Галиција, каде продолжува како дел од Сера до Ксурес.<ref name="ICN1">ICN (1995), p.6</ref>
 
 
=== Жив свет ===
{{Панорама|Parc de Gerês banner.jpg|1200px|Панорама на реката Хомем}}
Ривас-Мартинез дефинирале дека подножјето на Сера да Жереш заедно со подножјето на Сера да Кабреира (земјиште под сливот на Томега, Аве и Кавадо) ја сочинуваат границата помеѓу евро-сибирските и медитеранските региони, што на Пенеда-Жереш му дава цветно и фитогеографско значење.<ref name="Vania4">Vânia Andreia Malheiro Proença (2009), p.22</ref><ref name="ICN4">ICN (1995), p.23</ref>