Разлика помеѓу преработките на „Јосип Броз - Тито“

с
 
:„Не осудија - рече другарот Тито - затоа што ние поинаку ги замислувавме односите меѓу социјалистичките земји. Ние сакавме рамноправност, а Сталин сакаше ние да им ја потчиниме својата не зависност на интересите на онаа политика што ја водеше тој. И токму инсистирањето на наш сопствен развиток според потребите на југословенските народи најмногу му пречеше на Сталин и на советското раководство“.
 
<gallery class="center">
File:Jawaharlal Nehru and Marshal Tito, President of Yugoslavia, signing the Joint Declaration after conclusion of their talks.jpg|Тито и [[Џавахарлал Нехру]], премиерот на Индија, потпишуваат заедничка декларација по заклучокот од нивниот разговор, c. 1955
File:Josip Broz Tito in cesar Haile Selassie v Kopru 1959 (2).jpg|Тито и [[Хајле Селасие]] во Копер во 1959
File:Bundesarchiv B 145 Bild-F032669-0029, Bonn, Brandt mit Staatspräsident Tito.jpg|Тито и [[Вили Брант]] во Бон во 1970
File:Nixontito19712.jpg|[[Ричард Никсон]] со Тито во [[Белата куќа]], 1971
File:Stevan Kragujevic, Elizabeth II i Josip Broz Tito,1972, u Beogradu.jpg|[[Елизабета II]] со Тито во Белград, 1972
File:Arrival ceremony for state visit of Josip Tito, President of Yugoslavia - NARA - 178242.tif|Тито со [[Џими Картер]] во Вашингтон во 1978
</gallery>
 
== Смртта на Тито ==