Разлика помеѓу преработките на „Исмаил Кадаре“

+
(+)
'''Исмаил Кадаре''' е единствениот албански [[писател]] кој ужива голема меѓународна репутација. Тој ја започнува својата литературна кариера како поет во 1950-тите години. Во шеесетите, тој ја пренасочува својата креативна енергија кон прозата и многу скоро станува нејзин неоспорен мајстор и најпопуларен албански писател. Во 1992, е награден со [[Prix_mondial_Cino_Del_Duca|Prix mondial Cino Del Duca]]; во 2005 ја освојува првата награда на [[Man Booker International]] и е неколкупати номиниран за Нобеловата награда.
== Вовед ==
{{Биог-никулец}}
Исмаил Кадаре е единствениот албански писател кој ужива голема меѓународна репутација. Тој ја започнува својата литературна кариера како поет во 1950-тите години. Во шеесетите, тој ја пренасочува својата креативна енергија кон прозата и многу скоро станува нејзин неоспорен мајстор и најпопуларен албански писател. Во 1992, е награден со [[Prix_mondial_Cino_Del_Duca|Prix mondial Cino Del Duca]]; во 2005 ја освојува првата награда на [[Man Booker International]] и е неколкупати номиниран за Нобеловата награда.
 
[[Категорија:Албански писатели]]