Разлика помеѓу преработките на „Дипептидил пептидаза-4 инхибитор“

с
нема опис на уредувањето
с
[[Image:Incretins and DPP 4 inhibitors.svg|thumb|300px|right|DPP-4 inhibitorsинхибитори andи GLP-1]]
 
'''Инхибиторите на дипептидил пептидаза 4''' ('''DPP-4 инхибитори''' или '''глиптини''') се класа на орални хипогликемични агенси кои вршат инхибиција на [[ензим]]от [[дипептидил пептидаза-4]] (DPP-4). Се користат во третманот на [[дијабетес мелитус тип 2]].