Свети Климент Охридски: Разлика помеѓу преработките

с
Отповикани уредувањата на 84.43.160.49 (разговор), враќајќи на последната преработка на Andrew012p
(To clear some stuff)
с (Отповикани уредувањата на 84.43.160.49 (разговор), враќајќи на последната преработка на Andrew012p)
Ознака: Отповикување
|prayer_attrib=
}}
'''Свети Климент Охридски''' ({{lang-cu|Климєнтъ Охрїдьскꙑи}}, {{lang-la|Clemens Achridensis}}, {{lang-el|Κλήμης της Αχρίδας}}; е бугарски светец роден во околу [[840]] година - починал на {{починал на|27|јули|916}} година во {{починал во|Охрид}}) — еден од првите средновековни словенски светци, научник, писател и просветител на [[Словените]].<ref>[https://books.google.com/books?id=ppbuavUZKEwC&pg=PA19 ''Who are the Macedonians?''] Hugh Poulton, C. Hurst & Co. Publishers, 2000, {{ISBN|1850655340}}, p. 19.</ref><ref>[https://books.google.com/books?id=oQ8BFk9K0ToC&pg=PA138 ''Biographical Dictionary of Christian Missions''], Gerald H. Anderson, Wm. B. Eerdmans Publishing, 1999, {{ISBN|0802846807}}, p. 138.</ref><ref>[https://books.google.com/books?id=Ylz4fe7757cC ''A Concise History of Bulgaria''], R. J. Crampton, Cambridge University Press, 2005, {{ISBN|0521616379}}, p. 15.</ref><ref>[https://books.google.com/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA78 ''Byzantium's Balkan Frontier: A Political Study of the Northern Balkans, 900-1204''], Paul Stephenson, Cambridge University Press, 2000, {{ISBN|0521770173}}, pp. 78-79.</ref><ref>[https://books.google.com/books?id=dDi24Fac-rwC&pg=PA91 ''The A to Z of the Orthodox Church''], Michael Prokurat, Alexander Golitzin, Michael D. Peterson, Rowman & Littlefield, 2010, {{ISBN|0810876027}}, p. 91.</ref> Бил еден од најистакнатите ученици на [[Св. Кирил и Методиј|Кирил и Методиј]] кои заедно се поврзуваат со создавање на [[Глаголско писмо|глаголското]] и [[Кирилично писмо|кириличното писмо]], особено нивното распространување помеѓу [[Христијанизација|христијанизираните]] [[Словени]]. Тој бил основач на [[Охридската книжевна школа]] или попозната како „Прв словенски универзитет“, од кој излегле 3500 подготвени ученици, и од страна на некои словенски народи се смета за покровител на [[образование]]то и [[јазик]]от. Тој се смета за прв ''Епископ Словенски'' со титула ''Епископ Велички''.<ref>{{наведена книга
| last =Ramet
| first =Pedro