Разлика помеѓу преработките на „Права на природата“

 
Застапниците на правата на природата тврдат дека, како што [[човековите права]] се повеќе се признаваат во законот, така и правата на природата треба да бидат признати и вметнати во човечката етика и закони.<ref name="Cullinan 2011"/> Ова тврдење е поткрепено со две размислувања: дека истата етика што ги оправдува човековите права, исто така ги оправдува правата на природата и дека сопственото преживување на луѓето зависи од здравите екосистеми .<ref name="Berry 1999"/><ref name="Stone 1996"/><ref name="Nash 1989"/>
 
[[File:Thomas Berry.jpg|thumb|leftright|[[Томас Бери]] - американски историчар на културата во САД, кој го вовел правниот концепт на [[јуриспруденција на Земјата | Земјинско право]] кој предлага законите на општеството да произлегуваат од законите на природата, објаснувајќи дека „универзумот е заедница на субјектите, а не збирка на предмети"<ref name="Berry 2006"/><ref name="Bell 2003"/><ref name="Burdon 2012"/>]]
 
==Наводи==
13.372

уредувања