Разлика помеѓу преработките на „Права на природата“

нема опис на уредувањето
 
== Основни принципи ==
Застапниците на правата на природата тврдат дека, како што [[човековите права]] се повеќе се признаваат во законот, така и правата на природата треба да бидат признати и вметнати во човечката етика и закони.<ref name="Cullinan 2011"/> ThisОва claimтврдење isе underpinnedпоткрепено byсо twoдве lines of reasoningразмислувања: thatдека theистата sameетика ethicsшто thatги justifyоправдува humanчовековите rightsправа, alsoисто justifyтака nature'sги rights,оправдува and,правата на природата и дека сопственото thatпреживување humans'на ownлуѓето survivalзависи dependод onздравите healthyекосистеми ecosystems.<ref name="Berry 1999"/><ref name="Stone 1996"/><ref name="Nash 1989"/>
 
[[File:Thomas Berry.jpg|thumb|left|[[Томас Бери]] - американски историчар на културата во САД, кој го вовел правниот концепт на [[јуриспруденција на Земјата | Земјинско право]] кој предлага законите на општеството да произлегуваат од законите на природата, објаснувајќи дека „универзумот е заедница на субјектите, а не збирка на предмети"<ref name="Berry 2006"/><ref name="Bell 2003"/><ref name="Burdon 2012"/>]]
13.372

уредувања