Јомкипурска војна: Разлика помеѓу преработките

Мала промена
(Нова страница: <sup>{{Infobox Military Conflict |conflict=Јом Кипурски конфликт |partof= Арапско-израелски конфликт |image= |caption= |date= ...)
 
(Мала промена)
<sup>{{Infobox Military Conflict
|conflict=Јом Кипурски конфликт
|partof= Арапско-израелски конфликт
|notes=
}}
 
'''Јом Кипурскиот конфликт''' е воен конфликт од [[1973]] година помеѓу [[Египет]] и [[Сирија]] од една и [[Израел]] од друга страна. Војната е наречена по самиот ден на започнување на конфликтот - [[Јом Кипур]], најголемиот еврејски пазник, и самата таа е неочекувана од страна на израелците. Војната завршува со посредство на [[САД]].