Разлика помеѓу преработките на „Македонски народни инструменти“

нема опис на уредувањето
==Традиционални и ориентални==
{{Македонски фолклор}}
[[Податотека:Tapan.jpg|thumb|right|220px|[[Тапан (македонски)|Тапан]]]]
[[Гајда (македонска)|Гајдата]], [[кавал]]от, [[шупелка]]та, [[дудук]]от, [[зурла (македонска)|зурлата]], [[двојанка]]та, разните видови на [[тамбура (македонска)|тамбури]], [[тапан (македонски)|тапанот]] и [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за традиционални инструменти. Со мали варијации, [[грнета]]та, [[ќемане (македонско)|ќемането]], [[уд (македонски)|удот]], [[лејта]]та, [[канон]]от, [[тарабука (македонска)|тарабуката]] или [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за ориентални инструменти и обично се составен дел од ансамблите во ориентален стил наречени [[чалгија|чалгии]].