Македонски народни инструменти: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Македонски народни инструменти, цртеж.png|мини|400п|Фолклорните инструменти по број:]]
{{Македонски фолклор}}
'''МакедонскитеМакедонски народни инструменти''' се- музички инструменти што се користат на територијата на [[Република Македонија]] и во [[Македонија (регион)|регионотмакедонскиот Македонијарегион]] каде што живеат [[Македонци]]те, најчесто за фолклорни дела.
[[Податотека:Tapan.jpg|thumb|right|220px|[[Тапан (македонски)|Тапан]]]]
[[Податотека:Kaval.jpg|thumb|right|220px|[[Кавал]]]]
'''Македонските народни инструменти''' се музички инструменти што се користат на територијата на [[Република Македонија]] и во [[Македонија (регион)|регионот Македонија]] каде што живеат [[Македонци]], најчесто за фолклорни дела.
 
Челно се делат во две групи:
* Традиционални македонски инструменти
* Ориентални македонски инструменти
 
==Традиционални и ориентални==
{{Македонски фолклор}}
[[Податотека:Tapan.jpg|thumb|right|220px|[[Тапан (македонски)|Тапан]]]]
[[Гајда (македонска)|Гајдата]], [[кавал]]от, [[шупелка]]та, [[дудук]]от, [[зурла (македонска)|зурлата]], [[двојанка]]та, разните видови на [[тамбура (македонска)|тамбури]], [[тапан (македонски)|тапанот]] и [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за традиционални инструменти. Со мали варијации, [[грнета]]та, [[ќемане (македонско)|ќемането]], [[уд (македонски)|удот]], [[лејта]]та, [[канон]]от, [[тарабука (македонска)|тарабуката]] или [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за ориентални инструменти и обично се составен дел од ансамблите во ориентален стил наречени [[чалгија|чалгии]].