Разлика помеѓу преработките на „Херодот“

Додаден 1 бајт ,  пред 7 месеци
 
 
Херодот е многу прецизен во опишувањето на одредени споменици. Дава многу индикации (понекогаш многу прецизни) за големината на таквата територија, за таквото море или река или за богатството на таквите луѓе. На пример, за [[Скитија]], вели тој: <blockquote>"(101). Значи, бидејќи Скитија формира плоштадплато граниченкое граничи со морето од две страни, нејзините копнени и морски граници имаат иста должина; од Истрос до Бористен, потребни се десет дена пешачење, а уште десет од Бористен до езерото Меотид; за да одите од морето кон внатрешноста до земјата Меланхени кои се наоѓаат на северот на Скитија, потребни се дваесет дена пешачење. Сега проценувам дека дневната прошетка претставува двесте стадиони: на оваа сметка, Скитија мора да има четири илјади стадиони во обем, и исто толку длабоко, од морето до внатрешноста. Ова се димензиите на оваа земја<ref>{{Наведена книга|title=L'Enquête|last=Hérodote|publisher=[[Éditions Gallimard|Gallimard]]|year=1964|page=Livre IV, (101), p 404|pages=608|language=fr}}.</ref> </blockquote>Исто така, дава понекогаш многу прецизни описи на техниките што се користат во посетените земји. Така, еден археолошки наод го потврди описот што тој го дава за изработката на ''барисот'', товарен брод што се користи на Нил<ref>[https://fr.wikisource.org/wiki/Histoire%20d'Hérodote%20—%20Livre%20II ''Histoires''], II, {{P.|183-184}}. Voir A. Belov, [https://www.academia.edu/6164096/L_%C3%A9pave_d_H%C3%A9racleion_Egypte_et_la_baris_d_H%C3%A9rodote «L'épave d'Héracleion (Égypte) et la baris d'Hérodote»], ''Les Dossiers d'Archéologie'', vol. 364: 48-51, 2014.</ref>
 
Одредени описи на спомениците, дадени од Херодот, овозможија да се состави познатата листа на [[Седум светски чуда на античкиот свет|седумте светски чуда]], како што е големата пирамида во Египет.
5.406

уредувања