Разлика помеѓу преработките на „Херодот“

Одземени 72 бајти ,  пред 7 месеци
Според античките преданија, Херодот се родил во [[Халикарнас]], грчка колонија на малоазиското крајбрежје. Бил во сродство со познатиот епски поет [[Панијазис]], со кој и учествувал во буната против халикарнаскиот тиранин [[Лигамид]]. Поради тоа Херодот бил прогонет и морал да отиде со неговото семејство во прогонство на островот [[Самос]]. Тука веројатно останал подолго време, бидејќи добро го познавал островот и неговата историја. После симнувањето на Лигамид од власт, Херодот се вратил во родното место, но колку останал во неа не се знае најточно. Се претпоставува дека меѓу враќањето во Халикарнас и заминувањето во [[Туриј]] ги презел неговите познати големи патувања и дека останал во [[Атина]] која му станала и негов втор дом. Во Атина ги добил најважните податоци за своето дело за [[Грчко-персиски војни|Грчко-персиските војни]]. Со политиката на [[Перикле]] ги освоил срцата на многу луѓе и во Атина се здобил со многу угледни пријатели. Пријателството со Перикле најверојатно било причина за Херодот да се придружи кон атинските колонисти кои во 444 ― 443 п.н.е на иницијатива на Перикле отишле во јужна [[Италија]] за на местото на разгорениот [[Сибарис]] да основат нов град кој го нарекле Туриј. Тука Херодот живеејќи во мир, се посветил во пишувањето на својата историја, преку која сакал да ја прослави Атина како спасителка на [[Грција]] и да ги истакне заслугите кои тој град ги стекнал во борбата за ослободување на цела Грција од персиска власт.
 
За времето на смртта на Херодот нема поточни податоци, па поради тоа тоа време приближно се одредува врз основа на податоци од неговото дело, каде можеме да видиме дека ја доживеал [[Пелопонеска војна|Пелопонеската војна]] (441 п.н.е.), но не знае за сицилијскиот пораз (415―413 п.н.е.). По тоа се заклучува дека умрел меѓу 430 и 424г. п.н.е. Како место на неговата смрт се споменуваат Атина, Туриј и [[Пела]] во Македонија, сепак најверојатно е дека починал во Туриј. Според ''Суда'', Херодот бил погребан во македонска [[Пела]] и во [[Агора|агората]] во [[Туриум|Туриј]].<ref>{{Harvp|Rawlinson|1859}}</ref>
 
== Живот ==
=== Патник или географ ===
[[Податотека:Herodotus world map-fr-corrigé.svg|мини|338x338пкс|Мапа на светот - Херодот]]
 
[[null|врска=|мини]]
 
Херодот е многу прецизен во опишувањето на одредени споменици. Дава многу индикации (понекогаш многу прецизни) за големината на таквата територија, за таквото море или река или за богатството на таквите луѓе. На пример, за [[Скитија]], вели тој: <blockquote>"(101). Значи, бидејќи Скитија формира плоштад граничен со морето од две страни, нејзините копнени и морски граници имаат иста должина; од Истрос до Бористен, потребни се десет дена пешачење, а уште десет од Бористен до езерото Меотид; за да одите од морето кон внатрешноста до земјата Меланхени кои се наоѓаат на северот на Скитија, потребни се дваесет дена пешачење. Сега проценувам дека дневната прошетка претставува двесте стадиони: на оваа сметка, Скитија мора да има четири илјади стадиони во обем, и исто толку длабоко, од морето до внатрешноста. Ова се димензиите на оваа земја<ref>{{Наведена книга|title=L'Enquête|last=Hérodote|publisher=[[Éditions Gallimard|Gallimard]]|year=1964|page=Livre IV, (101), p 404|pages=608|language=fr}}.</ref> </blockquote>Исто така, дава понекогаш многу прецизни описи на техниките што се користат во посетените земји. Така, еден археолошки наод го потврди описот што тој го дава за изработката на ''барисот'', товарен брод што се користи на Нил<ref>[https://fr.wikisource.org/wiki/Histoire%20d'Hérodote%20—%20Livre%20II ''Histoires''], II, {{P.|183-184}}. Voir A. Belov, [https://www.academia.edu/6164096/L_%C3%A9pave_d_H%C3%A9racleion_Egypte_et_la_baris_d_H%C3%A9rodote «L'épave d'Héracleion (Égypte) et la baris d'Hérodote»], ''Les Dossiers d'Archéologie'', vol. 364: 48-51, 2014.</ref>
 
* <blockquote>“(131). Персијците ги имаат следниве обичаи: тие не ги воздигнуваат статуите, храмовите или олтарот на боговите и ги нарекуваат будали оние што ги подигнуваат; мислам дека тие никогаш не им припишувале човечка форма на своите богови, како што тоа го прават Грците. Вообичаено е да му принесуваат жртви на Зевс на врвот на највисоките планини - тие го даваат името на Зевс на целата небесна површина. Тие сè уште жртвуваат на Сонцето, Месечината, Земјата, Огнот, водата и ветровите: тие се единствените богови на кои секогаш им се жртвувале; но тие научија од Асирците и Арапите да се жртвуваат и на Небесната Афродита: последниот се вика меѓу Асирците Милита, кај Арапите Алијат, кај Персијците Митра„<ref name=":02">{{Наведена книга|title=L'Enquête|last=Hérodote|publisher=[[Éditions Gallimard|Gallimard]]|year=1964|page=Livre I, (131-140), p 112|pages=608|language=fr}}.</ref> </blockquote>
* <blockquote>"(68) Кога ќе се разболи скитскиот крал, тој ги повикува тројцата најпознати гатачи, кои ги изведуваат своите оралии на начинот како што реков. Општо, тие најавуваат дека тој и тој - граѓанин што го назначуваат - се заколнал во кралското домаќинство. Веднаш е уапсен човекот кого гатачите го прогласиле за виновен за лажно сведочење; тој е донесен кај нив и тие му кажуваат дека лажно се заколнал во кралското домаќинство, што предизвикало болест на кралот. Човекот негира, ја тврди својата невиност и протестира со најголема енергија. Пред неговите негирања, кралот повикува други гатачи, во двоен број. Ако новодојдените, исто така, го набедат човекот на лажно сведочење, неговата глава е отсечена и неговиот имот се распределува со ждрепка меѓу првите гатачи. Ако втората консултација е во негова корист, се повикуваат други гатачи: ако мнозинството го прогласи за невин, правило е тогаш да се уништат првите гатачи.<ref>{{Наведена книга|title=L'Enquête|last=Hérodote|publisher=[[Éditions Gallimard|Gallimard]]|year=1964|page=Livre IV, (68-69), p 388|pages=608|language=fr}}</ref> </blockquote>
* <blockquote>"(98). Индија има голем број на народи кои не зборуваат на ист јазик; некои се номадски, други не се; некои живеат во мочуриштата на реката и јадат сирова риба што одат да ја уловат во чамци направени од трска...</blockquote>
 
Според ''Суда'', Херодот бил погребан во македонска [[Пела]] и во [[Агора|агората]] во [[Туриум]].<ref>{{Harvp|Rawlinson|1859}}</ref>
 
== Претходници ==
* [https://web.archive.org/web/20150504214024/https://www.livius.org/he-hg/herodotus/logoi.html Excerpts of Sélincourt's translation]
* [https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0126 Herodotus ''Histories''] on the [[Perseus Project]]
* <!-- PLEASE see Talk Page (#28) before deleting --> [http://www.paxlibrorum.com/books/histories/ The Histories of Herodotus], A.D. Godley translation with footnotes ({{cite web|url= http://www.paxlibrorum.com/res/downloads/histories_5by8.pdf |title=Direct link to PDF }}&nbsp;{{small|(14&nbsp;MB)}})
 
{{Нормативна контрола}}
== Наводи ==
{{наводи|2}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Старогрчки историчари]]
[[Категорија:Историја на Азија]]
5.406

уредувања