Разлика помеѓу преработките на „Георги Казепов“

членот
(Откажано уредување 450519 (автор: Raso mk | Разговор))
(членот)
'''Георги Казепов''' (Ѓорѓи Казепов) e роден во [[1880]] во село [[Калиманци]], [[Мелник|Мелничко]]. Завршил педагошко училиште во [[Сер]], бил учител во [[Мелник]] и неколку села од реонот. Се вклучил во револуционерната борба. За време на [[Илинденско востание|Илинденското востание]] се бори во четата на [[Јане Сандански]]. Во Мелник е избран за секретар на околиското раководство на [[ВМОРО]]. Потоа во [[1905]] г. е војвода на самостојна чета, а на конгресот на [[Серски револуционерен округ|Серскиот револуционерен округ]] ([[1907]]) вклучен е во Окружниот револуцонерен комитет. Во [[1908]] г. сe легализира и учествува во создавањето на [[Народна федеративна партија|Народната федеративна партија (бугарска секција]]. Учестува во одредот на Јане Сандански, кои зеле учество во симнувањето на султанот [[Абдул Хамид]]. Следната година, кога [[Младотурци]]те сакале да го затворат Јане Сандански, тој со својата чета го опколил Мелник и го ослободил. Во [[Балкански војни|Балканските војни]] учествува во авангардодавангардата на бугарската седма пешадиска дивизија. Убиен е на [[23 септември]] [[1923]] при масовните братоубиства во [[ВМРО]].
[[Category:Дејци на ВМОРО|К]]
1.398

уредувања