Разлика помеѓу преработките на „Ондо (сојузна држава)“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Ondo State“)
 
 
 
{{Инфокутија Населено место|name=Ондо|demographics1_title1=Година|area_total_km2=15,500|area_note=|elevation_footnotes=|elevation_m=|population_footnotes={{ref|prelim|1}}|population_total=3,460,877<ref name="PHC Tables">{{Cite web|url=http://population.gov.ng/core-activities/surveys/dataset/2006-phc-priority-tables/|title=2006 PHC Priority Tables – NATIONAL POPULATION COMMISSION|website=population.gov.ng|language=en-US|access-date=15 април 2021|archive-url=https://web.archive.org/web/20171010054745/http://population.gov.ng/core-activities/surveys/dataset/2006-phc-priority-tables/|archive-date=10 октомври 2017|url-status=dead}}</ref>|population_as_of=попис од 2006|population_est=|pop_est_as_of=|population_rank=18. of 36|population_density_km2=auto|population_note=|demographics_type1=[[БДП]] ([[Паритет на куповна моќ|ПКМ]])|demographics1_footnotes=|demographics1_info1=2007|unit_pref=Metric<!-- or US or UK -->|demographics1_title2=Вкупно|demographics1_info2=8.414&nbsp;милијарди $<ref name="C-GIDD GDP">{{cite web|url=http://www.cgidd.com|publisher=Canback Dangel|title=C-GIDD (Canback Global Income Distribution Database)|access-date =15 април 2021}}</ref>|demographics1_title3=По глава на жител|demographics1_info3=2,392 $<ref name="C-GIDD GDP"/>|timezone1=[[Западноафриканско време|ЗАВ]]|utc_offset1=+01|postal_code_type=поштенски број|postal_code=340001|area_code_type=|area_code=|iso_code=[[ISO 3166-2:NG|NG-ON]]|blank_name_sec1=[[Индекс на човековиот развој|ИЧР]] (2018)|blank_info_sec1=0.606<ref name="GlobalDataLab">{{Cite web|url=https://hdi.globaldatalab.org/areadata/shdi/|title=Sub-national HDI - Area Database - Global Data Lab|website=hdi.globaldatalab.org|language=en|access-date=15 април 2021}}</ref><br/>{{color|#fc0|среден}} · 16. од 37|website=<!-- [https://www.facebook.com/SUPPORTAYOMIDE/] -->|area_footnotes=|leader_name3=|official_name=|coordinates_footnotes=|type=[[Сојузни држави во Нигерија|Сојузна држава]]|image_skyline=File:Akure City, Ondo State Nigeria Nigeria.jpg|image_alt=|image_caption=|image_flag=|flag_alt=Flag of Ondo State|flag_size=120px|image_seal=|seal_alt=Грб на Ондо|nickname=Држава на изгрејсонцето|image_map=Nigeria - Ondo.svg|map_alt=|map_caption=Местоположба на Ондо во Нигерија|coor_pinpoint=|subdivision_type=[[Список на држави во светот|Држава]]|leader_title3=|leader_party=[[Конгрес на сите напредници|КСН]]|leader_name2=[[Николас Тофоуомо]]<br />[[Роберт Аџаји Борофис]]<br />[[Ајо Патрик Акињелуре]]|leader_title2=[[Сенат на Нигерија|Сенатори]]|leader_name1=[[Лаку Аједатиуа]]|leader_title1=Заменик гувернер|leader_name=[[Олуваротими Одунајо Акередолу]]|leader_title=Гувернер|government_footnotes=|subdivision_name={{знаме|Нигерија}}|seat=[[Акуре]]|seat_type=[[Список на главни градови на сојузните држави во Нигерија|Главен град]]|parts_style=para|parts_type=[[Месни управни области во Нигерија|Број на управни област]]|established_date=3 февруари 1976|established_title=Датум на создавање|footnotes={{note|prelim|1}} Preliminary results}}'''Сојузната држава Ондо''' - [[Сојузни држави на Нигерија|држава]] во југозападна [[Нигерија]]. Создадена во февруари 1976 година од поранешната Западна сојузна држава, државата Ондо се граничи со државата Екити (формално дел од државата) на север, државата Коги на североисток, државата Едо на исток, државата Делта на југозапад, државата Осун на северозапад, и [[Атлантски Океан|Атлантскиот Океан]] на југ.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.britannica.com/place/Ondo-state-Nigeria|title=Ondo state border States}}</ref> Главен град на државата е Акуре, поранешна престолнина на античкото Кралство Акуре.
'''Сојузната држава Ондо''' ― [[Сојузни држави на Нигерија|држава]] во југозападна [[Нигерија]]. Создадена во февруари 1976 година од поранешната Западна сојузна држава, државата Ондо се граничи со државата Екити (формално дел од државата) на север, државата Коги на североисток, државата Едо на исток, државата Делта на југозапад, државата Осун на северозапад, и [[Атлантски Океан|Атлантскиот Океан]] на југ.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.britannica.com/place/Ondo-state-Nigeria|title=Ondo state border States}}</ref> Главен град на државата е Акуре, поранешна престолнина на античкото Кралство Акуре.
 
Под прекарот „Држава на изгрејсонцето“, државата Ондо е 18-та по големина држава во земјата. Државата е претежно [[Јоруба|јорупска]],<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ekimogundescendant.org/the-people-of-ondo-kingdom-and-their-culture-a-historical-survey-and-political-underpinning/|title=The People Of Ondo Kingdom And Their Culture: A Historical Survey And Political Underpinning – Ondo Connects New Era|language=en-US|accessdate=15 април 2021}}</ref><ref>{{Наведување|title=Geography and Society|date=2019-07-04|url=https://www.cambridge.org/core/books/yoruba-from-prehistory-to-the-present/geography-and-society/CC682B3D24A7A9648C018BABC1E2EDEA/core-reader|journal=The Yoruba from Prehistory to the Present|pages=1–28|publisher=Cambridge University Press|language=en|doi=10.1017/9781107587656.001|isbn=978-1-107-58765-6|access-date=2021-03-07}}</ref> и најчесто се зборува на [[Јоруба (јазик)|јорупски јазик]].<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.africa.uga.edu/Yoruba/yorubabout.html|title=Yoruba Online|work=www.africa.uga.edu|accessdate=15 април 2021}}</ref> Државната економија е доминирана од нафтената индустрија, при што производството на какао, експлоатацијата на асфалт и активностите што се користат во големото крајбрежје на државата исто така служат како главни економски фактори.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://nipc.gov.ng/nigeria-states/ondo-state/|title=Ondo State|date=9 јануари 2019|work=Nigerian Investment Promotion Commission|language=en-US|accessdate=15 април 2021}}</ref>
=== Области на локална самоуправа ===
Државата Ондо се состои од 18 области на локалната самоуправа, тие се:
{{div col|colwidth=20em}}
*[[Акоко Север-Исток]] (седиште во [[Икаре]])
*[[Акоко Север-Запад]] (седиште во Океагбе)
*[[Акоко Југ-Исток]] (седиште во Исуа)
*[[Акоко Југ-Запад]] (седиште во [[Ока (Ондо)|Ока]])
*[[Акуре Север]] (седиште во Иџу/Итаогболу)
*[[Акуре Југ]] (седиште во [[Акуре]])
*[[Есе Одо]] (седиште во Игбекебо)
*[[Иданре]] (седиште во Овена)
*[[Ифедоре]] (седиште во Игбара Оке)
*[[Илаџе]] (седиште во Игбокода)
*[[Иле Олуџи/Океигбо]] (седиште во Иле Олуџи)
*[[Иреле]] (седиште во Оде-Иреле)
*[[Идигбо]] (седиште во Оре)
*[[Окитипупа]] (седиште во [[Окитипупа]])
*[[Ондо Исток]] (седиште во Болорундуро)
*[[Ондо Запад]] (седиште во Ондо<ref>{{Cite web|url=https://www.britannica.com/place/Ondo-Nigeria|title=Ondo &#124; Nigeria|website=Encyclopedia Britannica}}</ref>)
*[[Осе (Нигерија)|Осе]] (седиште во Ифон)
*[[Ово]] (седиште во [[Ово]])
{{div col end}}
 
== Етнички групи ==
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* {{Матична|http://www.ondostate.gov.ng/}}
* [http://ondostatemoi.com ondostatemoi.com]
 
{{Сојузни држави на Нигерија}}
[[Категорија:Држави и територии настанати во 1976 година]]
[[Категорија:Сојузни држави на Нигерија]]