Разлика помеѓу преработките на „Месна мрежа“

Додадени 6 бајти ,  пред 5 месеци
с
Јазично подобрување, replaced: хостови → домаќини (3)
с (Јазична исправка, replaced: ринтер → ечатач (3))
с (Јазично подобрување, replaced: хостови → домаќини (3))
<br />
[[Хост]] - било кој уред кој е приклучен во мрежата компјутер, печатач, лаптоп, скенер …)
опслужувач - компјутер кој ја надгледува работата на хостовитедомаќините во мрежата.
 
= Топологија на мрежите =
 
Ѕвездаста мрежа (Star Network Topology, Pоint to Point)<br />
Прстенеста мрежа (Ring Topology) е мрежа кај која сите хостовидомаќини се врзани во еден затворен прстен.<br />
Собирничка мрежа (Bus Topology). Сите хостовидомаќини од мрежата се врзани на <br />
заеднички преносен канал кој се вика собирница.