Разлика помеѓу преработките на „Светла (Ледена) Пештера“

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: атрактивна → привлечна
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: еесети → еесетти)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: атрактивна → привлечна)
}}
 
'''Светла''' или '''Ледена''' (меѓу мештаните позната како '''Здравевска Пештера'''<ref>Според кажување на мештаните Целе и Ангеле, забележал [[Корисник:Македонец|Марио Шаревски]] на 28 април 2018</ref>) — пештера во [[Македонија]], од видот на ледени пештери. Претставува пештера која е сместена во еден од најинтересните и најзначајните карстни предели во [[Македонија]] во [[Општината Сопиште]] во атарот на селото [[Нова Брезница]] на надморска висина од 990 метри. Се наоѓа на висорамнината Шумјак околу еден час пешечење јужно од селото во месноста викана '''Долни Бунари'''. Лесно е достапна и е на само 30 километри од [[Скопје]]. Она што ја прави пештерата атрактивнапривлечна е минеролошкиот феномен – [[калцит]]ни [[кристал]]и со голема проѕирност. Зимно време со струењето на воздухот поради обликот на пештерата, која е во форма на чизма, од подот и таваницата на пештерата се создаваат импозантни ледени украси, а таа станува вистинска ледена убавица, по што го добила и името. Единствена е од ваков вид досега откриена во Македонија. Освен пештерата, реонот до неа и околу неа го прави атрактивен и природата која изобилува со многу природни реткости, бунари, мали езерца, богат животински и растителен свет.<ref>{{наведено списание|date=10.2009/01.2010|title=Пештера Ледена во Нова Брезница|journal=Информатор на општина Сопиште|language=македонски|url=http://opstinasopiste.gov.mk/images/stories/Sopiste_Informator.pdf}}</ref>
 
Кон крајот на шеесеттите и почетокот на седумдестетите, спелеолошкото друштво „Пеони“ вршело истражувања на неколку пропасти, сместени на висорамнината Копање, при што пропаста во тоа време означена како '''Пеони III''' во голем дел одговара на Светла Пештера, а за неа спелеолозите запишале дека таа е типична ѕвонеста пропаст, која во длабочината е поширока<ref name="Манаковиќ">{{наведено списание|last=Манаковиќ|first=Душан|year=1973|title=Пештери и пропасти во Скопската Котлина|journal=Географски видик|publisher=Географско друштво на СР Македонија|location=Скопје|page=33|language=македонски}}</ref>. Таа се наоѓа на висорамнината Копање (Шумјак) и отворот и е во една помала вртача. Отворот и изнесува в оразмер од 0,70 м, додека вкупната длабочина и изнесува 15 метри<ref name="Манаковиќ" />. Дното на пропаста е препокриено со разурнати камења од страните на пропаста, а интересна е поради тоа што во поголем дел по ѕидовите е препокриена со напласти, така што при светлоста на карбитните ламби кристалите ја одбиваат светлината во разни бои<ref name="Манаковиќ" />. По ѕидовите има и украси и напласти со чудни облици, но преовласуваат облици како на човечки глави<ref name="Манаковиќ" />. Дното и е наведната за околу 20%, што укажува на некогашното истечување на вода<ref name="Манаковиќ" />. Вода капница има само тогаш кога има врнежи и нешто малку подоцна<ref name="Манаковиќ" />. Припаѓа од типот на ѕвекари<ref name="Манаковиќ" />.