Разлика помеѓу преработките на „Централна Африка“

Нема измена во големината ,  пред 3 месеци
с
Исправена предлошка, replaced: цмс → нмс (11)
с (→‎Стопанство: Правописна исправка, replaced: храмбен → хранбен)
с (Исправена предлошка, replaced: цмс → нмс (11))
'''Централна Африка''' е средишен [[регион]] во [[Африка]] во кој влегуваат [[Бурунди]], [[ДР Конго]], [[Руанда]], [[Централноафриканска Република|Централноафриканската Република]] и [[Чад]].
 
'''Средна Африка''' (како географски подрегион на [[ООН]]) е сличен географски поим кој ги опфаќа [[Ангола]], [[Габон]], [[Екваторска Гвинеја]], [[Камерун]], [[ДР Конго]], [[Република Конго]], [[Сао Томе и Принсипе]], [[Централноафриканска Република|Централноафриканската Република]] и [[Чад]].<ref>{{цмснмс | url = http://www.un.org/depts/dhl/maplib/worldregions.htm| title = Макрорегиони и составни делови на светот| publisher = ООН| year = 2000 | accessdate = 16 декември 2007}} {{en}}</ref> Сите држави во оваа област на ООН, заедно со другите што обично се сметаат за дел од централна Африка (вкупно 11), ја сочинуваат [[Економска заедница на централноафриканските држави|Економската заедница на централноафриканските држави]] (ECCAS).<ref>{{цмснмс | url = http://www.africa-union.org/root/au/recs/eccas.htm| title = Економска заедница на централноафриканските држави | publisher = Africa-Union.org| year = 2007 | accessdate = 16 декември 2007}} {{en}}</ref>
 
Централна Африка ги опфаќа териториите што, главно, му припаѓаат на сливот на реката Конго. Таа опфаќа дел од внатрешниот слив на езерото Чад и непосредниот слив на Атланскиот Океан. Се простира во екваторскиот појас, така што се одликува со типична екваторска клима, со високи температури (25°С) и голема [[влажност]]. Има густа речна мрежа и разновиден растителен свет, главно претставен со непрегледни прашуми и савани, и разновиден животински свет - слонови, мајмуни, птици, влечуги и инсекти.
! Име !! Главен град !! Валута !! Држ. јазици !! Површина (км<sup>2</sup>) !! Население
|-
| {{знаме|Ангола}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ao.html |title=Светска книга на факти: Ангола |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Луанда]] || [[кванза]] || [[португалски јазик|португалски]] || 1.246.700 || 15.941.000
|-
| {{знаме|Демократска Република Конго}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html |title=Светска книга на факти: Конго, Демократска Република |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Киншаса]] || [[конгоански франк]] || [[француски јазик|француски]] || 2.344.858 || 71.712.867
|-
| {{знаме|Република Конго}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cf.html |title=Светска книга на факти: Конго, Република |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Бразавил]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[француски јазик|француски]] || 342.000 || 4.012.809
|-
| {{знаме|Габон}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gb.html |title=Светска книга на факти: Габон |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Либрвил]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[француски јазик|француски]] || 267.668 || 1.384.000
|-
| {{знаме|Екваторска Гвинеја}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ek.html |title=Светска книга на факти: Екваторска Гвинеја |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Малабо]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[шпански јазик|шпански]], [[француски јазик|француски]] || 28.051 || 504.000
|-
| {{знаме|Камерун}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cm.html |title=Светска книга на факти: Камерун |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Јаунде]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[француски јазик|француски]], [[англиски јазик|англиски]] || 47.442 || 17.795.000
|-
| {{знаме|Сао Томе и Принсипе}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tp.html |title=Светска книга на факти: Сао Томе и Принсипе |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Сао Томе]] || [[саотомска добра]] || [[португалски јазик|португалски]] || 964 || 157.000
|-
| {{знаме|Централноафриканска Република}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ct.html |title=Светска книга на факти: Централноафриканска Република |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Банги]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[санго (јазик)|санго]], [[француски јазик|француски]] || 622.984 || 4.216.666
|-
| {{знаме|Чад}}<ref>{{цмснмс |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cd.html |title=Светска книга на факти: Чад |publisher=Управа за разузнавање на [[ЦИА]] |accessdate=12 јуни 2008 |date=15 мај 2008 }} {{en}}</ref> || [[Нџамена]] || [[централноафрикански франк|ЦА франк]] || [[француски јазик|француски]], [[арапски јазик|арапски]] || 1.284.000 || 10.146.000
|-
|}